ZAUSTAVLJEN "RUSKI" VOZ STOJI U RAŠKOJ: Na pruzi pojačano prisustvo kosovske policije!

Kako javlja reporter "Blica" sa lica mesta, pauza je napravljena jer postoji nezvanična informacija da ima bezbednosnih pretnji od stanice Jarinje do Kosovske Mitrovice.

Kada su se novinari vratili u voz koji je bio skoro prepun putnika, zatekli su samo nekolicinu njih. Jedan od prisutnih rekao je da su građani otišli "Kosmet prevozom" koji je došao po njih. U vozu su ostali samo novinari i još nekoliko putnika.

- Ono što mogu da kažem u ovom trenutku vezano za razloge što stojimo ovde nije ni meni u potpunosti poznato. I vama i nama će reći premijer Vučić na konferenciji - rekao je Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako "Blic" nezvanično saznaje, određen broj ljudi izašao pored šina u Leposaviću gde stoji sa pripadnicima vojske.

Prištinski mediji: Policija Kosova ima nalog da zaustavi voz koji dolazi iz Beograda

Policija Kosova povećala je prisustvo na prelazu Jarinje i ima nalog da zaustavi voz koji dolazi iz Beograda, javljaju prištinski mediji.

Prištinska agencija Kosovapress javlja da su u blizini prelaza primećeni i pripadnici Specijalnih jedinica Policije Kosova.

Na prelazu se nalaze i najviši zvaničnici Granične policije i prema istim izvorima policija ima nalog da zaustavi i ne dozvoli da voz uđe na teritoriju Kosova.

Agencija Beta je više puta do sada pokušala od Policije Kosova dobije odgovor na ove informacije, ali se niko iz policije ne javlja na telefonske pozive.

Sa beogradske železničke stanice jutros je krenula probna vozna linija do Kosovske Mitrovice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da bi zaustavljanje te kompozicije značilo kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja.

Đurić je podsetio da linija Kraljevo - Kosovska Mitrovica već dugo funkcioniše, da je ovo samo njen produžetak i da ne zna zbog čega bi to trebalo da bude problem.

Dolazak voza u Mitrovicu očekuje se večeras oko 19.00 sati.

Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih mansitra na Kosovu koje su pod zaštitom Uneska.

Kosovska ministarka Edita Tahiri juče je od EU zatražila da zabrani ulazak voza na Kosovo, jer kako je ocenila, Beograd time destablizuje Kosovo i narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

Mihajlović: Sprečavanje ulaska voza bilo bi kršenje ljudskih prava

- Bilo kakvo sprečavanje voza koji je danas krenuo iz Beograda da stigne na svoje odredište u Kosovsku Mitrovicu od strane vlasti u Prištini predstavljalo bi brutalno kršenje osnovnih ljudskih prava građana Srbije - izjavila je potpredsednica Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

- Ako su vlasti u Prištini danas protiv voza koji prevozi građane Srbije, da li to znači da će Srbima koji žive na Kosovu sutra potpuno zabraniti kretanje? - istakla je Mihajlović u saopštenju.

Ona je takođe upitala hoće li predstavnici Evroske unije koji su posrednici u dijalogu između Beograda i Prištine ćutke preći preko očiglednog primera kršenja slobode kretanja građana Srbije.

- Naglašavam da već 10 godina postoji redovna železnička linija od Kosovske Mitrovice do Kraljeva, a linija od Beograda je samo produžetak iste linije - dodala je Zorana Mihajlović.

Jedinice Kosovske policije za region Sever izvršile su potpuni pregled pruge na severu nakon dojava na prištinskim portalima o tome da je na šinama na severu Kosova navodno postavljena eksplozivna naprava, a namenjena vozu koji je jutros krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici.

- Naše jedinice su izvršile potpuni pregled i mogu da kažem da tu nema nikakvih problema i da ništa nisu pronašle - izjavio je Kos sev.info zamenik komandira KP za region Sever Besim Hoti.

Hoti je takođe potvrdio da su jedinice KP spremne da pruže asistenciju jedinicama granične policije Kosova, a čija je nadležnost da izvrši kontrolu unutrašnjosti voza i putnika, kada voz bude ušao na sever Kosova. Hoti je naglasio da to da li će voz ući na Kosovo nije nadležnost jedinica Kosovske policije na severu, već granične policije.

On je upitan šta asistencija podrazumeva ukoliko je granična policija zatraži, odnosno da li to podrazumeva da asistencija može da znači pružanje asistencije ukoliko granična policija zabrani da voz uđe.

- Naše jedinice su spremne da asistiraju graničnoj policiji u bilo kom slučaju u kojem oni zatraže - rekao je Hoti.

Na Jarinju je pojačano prisustvo pripadnika kosovske policije koji će večeras kontrolisati voz koji je prvi put nakon 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu.

Specijalci su u kontrolu oko 40 kilometara pruge krenuli pošto im je iz Prištine prosleđen snimak na kojem se vidi kako neidentifikovane, maskirane osobe postavljaju eksploziv uz šine. Nedugo zatim, snimak je objavio i prištinski portal Indeksonlajn.

Sudeći prema snimku, koji je prvobitno bio postavljen na Fejsbuk stranici "Jedna nacija" (Nje kombi), nije moguće proceniti gde je postavljen eksploziv.

Izvor: tanjug, blic, b92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.