#ProFemina2017 - Filip Ćirić, vlasnik restorana “Homa”: Beogradu nedostaje Michelin Guide

Šta Beogradu nedostaje, kad je reč o ugostiteljstvu?

- “Michelin Guide”, recimo. Poterbno je da se nekako standardizuje ponuda, da bi se ljudi usmerili i da bi imali motiv da se više trude.

Zar se već sada ne zna ko je, u tvom poslu, vodeći, ko osrednji, a koga ne poštujete?

- U Srbiji postoje kompetentni ljudi, ali nam je potrebna svetska organizacija koja sve to prati i definiše. Naša ponuda je veoma dobra, ali kad bi postojale smernice za dolaženje do određenog statusa, bilo bi neuporedivo bolje. Treba nam vodič, koji je svetski priznat i značajan.

Da li bi, ovog trenutka, mogao da kažeš – ovih pet restorana zaslužuju Michelinove zvezdice?

- Postoji bar deset takvih. Svako ima svoj pogled na poslovanje, ali je pesudan kvalitet servisa i hrane. Michelinove zvezde mogu da dobiju i restorani koji nude roštilj, ako je poseban, ili oni koji poslužuju samo ribu, bistroi… Mnoga mesta pružaju jako dobar kvalitet hrane i servisa, pa zato i mislim da je Srbija i te kako spremna za Michelin Guide.

Stranci veoma često dolaze u „Homu“. Postoje li jela koja su njihovi favoriti?

- Uglavnom biraju degustacioni meni, što je i logično, jer je za većinu njih to prva prilika da se upoznaju s mojom ponudom. Degustacioni meni je sled ukusa koji se dešavaju, to je čulni performans, koji se razvija sve dok traje konzumacija. Oduševljenje je vezano za kompletnu ponudu, o čemu svedoči činjenica da se sva jela iz oba moja restorana, podjednako prodaju. Možda mogu da kažem da je saksija bila iskorak u mojoj kreativnosti i prepoznatljivosti, jer je to bio trenutak preokreta, ali nije ona zaslužnija od drugih jela, jer da bi se išlo napred sva moraju da budu na istom nivou.

Detaljan program i uputstvo o kotizacijama, L&Z beauty bag-u i učešću, pronađite na ovom linku -www.lepotaizdravlje.rs/profemina2017/

Autor: Brankica Treskavica

Pogledajte još