fbpx

Prolećni umor ne leče ni celodnevni odmori

Ljudi su umorni, razdražljivi, depresivni i nemaju volje za bilo kakvu aktivnost. Ti simptomi se pripisuju prolećnom umoru, a okidač za tegobe su i česte promene vremena.

Kada je čovek opterećen životnim nedaćama, psiha ne može dugo izdržati taj pritisak i onda se, osim psihičkih bolesti, javljaju i fizičke. Premor, stresne situacije, nezadovoljstvo, frustracije, osećaj nepravde, kao i razna trpljenja mogu da izazovu napetost, koja pritiska telo, pa ono postaje sve umornije.

Simptomi prolećnog umora lako će iščeznuti čim se organizam prilagodi na vremenske uslove, ali nikada ne može da se navikne na stres. Prividno može, ali je cena previsoka. Čovek oboli, imunitet mu dodatno slabi i krug se zatvara. Prvi korak koji se mora učiniti je odlučiti kako pobediti umor.

Treba izaći iz kuće i izbegavati jutarnje ili čak celodnevno lenčarenje. Uzrok umora, posebno prolećnog, može biti i nedostatak vitamina D, koji jača imunitet. A dovoljne količine telo najbolje dobija izlaganjem suncu, hodanjem, bržom ili laganom šetnjom po prirodi. Umor može izazvati i nedostatak kiseonika. Višemesečni sedelački način života i zimska tromost umrtvi telo, ali se vežbanjem razbudi organizam i poboljšava unos kiseonika.

Ipak, ne treba preuzimati odmah previše obaveza jer i to narušava imunitet i otvara put bolestima, a za obavljanje svakodnevnih poslova može se tražiti pomoć od ukućana. Dobro je družiti se s ljudima sličnih interesovanja, koji ne zamaraju i dobronamerni su. Tako se izbegavaju negativnosti, koje dodatno opterećuju dušu i telo.

Prevelika količina stresa kriva je i za brojne bolesti pa je preporučljvo usporiti da bi se sačuvalo zdravlje. Stresa se valja postupno rešavati i davati prednost dobrim stvarima u svom životu.

Izvor: Dnevnik.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.