Suđenje Karadžiću 1. marta

HAG, 29. januar 2010. (FoNet) - Suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Bošnjacima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH, u Haškom tribunalu nastavlja se 1. marta, pošto je predmet spreman, izjavio je predsedavajući sudija O-Gon Kvon.

Odluka o nastavku procesa bio je i odgovor na usmeni zahtev optuženog, koji se brani sam, da se suđenje još jednom odloži, pošto, po njegovoj tvrdnji, odbrana do tada nije spremna da obavi sve pripreme i preuzme svoju funkciju, preneo je Radio Dojče vele.

„Vreme je najveći neprijatelj odbrane“, rekao je Karadžić i dodao da su se „uslovi pogoršali za novih 300.000 stranica dokumenata“, koje ni on ni njegovi saradnici nisu stigli da obrade jer su angažovani na proradi prethodnih milion i po stranica.

Sudija Kvon je na to rekao da, ako optuženi ima nameru da traži odlaganje, mora to da učini pismenim putem u najkraćem mogućnom roku, a onda je izdao konkretne naloge za nastavak suđenja.

Dva dana, to jest ponedeljak i utorak 1. i 2. marta, Karadžić će, kao zastupnik sopstvene odbrane, imati na raspolaganju za svoju uvodnu reč. Toliko vremena, dva sudska dana, imalo je i tužilaštvo za svoju uvodnu reč u oktobru prošle godine, pre nego što je suđenje bilo odloženo.

Već trećeg dana nastavka suđenja, u sredu 3. marta tužioci će izvesti svog prvog svedoka. Oni su dužni da prvog februara podnesu spisak svedoka za mart i april, a 25.
februara i nedeljni spisak. Veće će zasedati po tri radna dana nedeljno.

Predsedavajući veća saopštio je i da je za 15. februar zakazao zasedanje sa predstavnicima zemalja koje, na zahtev optuženog, nisu dostavile dokumenta za potrebe njegove odbrane.

Nemačka, Italija, Francuska, Holandija, Iran, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. su to učinile delimično i optuženi je tražio da im Veće izda takozvane obavezujuće naloge.

Karadžić je rekao da je od vlade Bosne i Hercegovine dobio „šest prilično korisnih dokumenata“, ali da to nije sve što je tražio. Naglasio je da je „ohrabren“ što je od ministarstva odbrane BiH dobio uveravanja da će mu poslati sve što traži.

Karadžić je sugerisao da bi na raspravu od 15. februara trebalo da dođu, ne samo ličnosti iz vlade BiH, nego i predstavnik OHR.

Pošto se Karadžić žalio na imenovanje Ričarda Harvija za „branioca u pripravnosti“, engleski advokat nije prisustvovao zasedanju nego je raspravu pratio sa galerije.

Suđenje je obustavljeno početkom novembra prošle godine, posle održane uvodne reči tužioca, pošto je Karadžić odbijao da iz pritvorske ćelije dođe u sudnicu Haškog tribunala i prisustvuje zasedanjima kao zastupnik sopstvene odbrane. Zato mu je dodeljen taj advokat, koji će, ako optuženi nastavi da opstruiše proces, preuzeti njegovu odbranu.

Pogledajte još