Obeležen nacionalni dan bez duvanskog dima

BEOGRAD, 31. januara 2010. (Beta) - Broj pušača u Srbiji se smanjuje, ali problem predstavlja to što je tri četvrtine dece i dalje izloženo duvanskom dimu u svojim domovima, izjavio je u nedelju ministar zdravlja Tomica Milosavljević povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, 31. januara.

"Svest o štetnosti duvanskog dima raste među pušačima. Ipak, to nije dovoljno, roditelji mogu da urade mnogo toga da zaštite svoju decu od štetnosti duvanskog dima u svojim kućama", kazao je Milosavljević agenciji Beta.

On je podsetio da je Vlada krajem prošle godine usvojila Zakon o zaštiti građana od štetnih efekata duvanskog dima i izrazio nadu da će i Skupština Srbije u što skorijem roku usvojiti taj dokument. Ministar je podsetio da je novim zakonom predviđen zabrana pušenja na radnom mestu.

On je dodao i da će prema novom zakonu ugostiteljski objekti prostor deliti na nepusački, koji će biti bliži ulazu, i pušački koji će biti dalje od ulaza. Ako je prostor manji od 80 kvadratnih metara, vlasnici mogu da odluče da restoran ili kafić bude potpuno nepušačka zona.

Pogledajte još