Obeležen nacionalni dan bez duvanskog dima

BEOGRAD, 31. januara 2010. (Beta) - Broj pušača u Srbiji se smanjuje, ali problem predstavlja to što je tri četvrtine dece i dalje izloženo duvanskom dimu u svojim domovima, izjavio je u nedelju ministar zdravlja Tomica Milosavljević povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, 31. januara.

"Svest o štetnosti duvanskog dima raste među pušačima. Ipak, to nije dovoljno, roditelji mogu da urade mnogo toga da zaštite svoju decu od štetnosti duvanskog dima u svojim kućama", kazao je Milosavljević agenciji Beta.

On je podsetio da je Vlada krajem prošle godine usvojila Zakon o zaštiti građana od štetnih efekata duvanskog dima i izrazio nadu da će i Skupština Srbije u što skorijem roku usvojiti taj dokument. Ministar je podsetio da je novim zakonom predviđen zabrana pušenja na radnom mestu.

On je dodao i da će prema novom zakonu ugostiteljski objekti prostor deliti na nepusački, koji će biti bliži ulazu, i pušački koji će biti dalje od ulaza. Ako je prostor manji od 80 kvadratnih metara, vlasnici mogu da odluče da restoran ili kafić bude potpuno nepušačka zona.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.