DEVET VAŽNIH BENEFITA: Dva jaja dnevno čine čuda za organizam

Sajt Brigt Side izdvojio je podatke najnovijih istraživanja na temu kakve benefite po organizam imaju kokošija jaja. Pokazalo se da su 2 do 3 jaja optimalna dnevna doza. Zašto?

1. Čuvaju naš mozak

Holin iz jaja obezbeđuje normalnu funkciju moždanih ćelija. Naučno je dokazano da je ova hranljiva materija neophodna za normalan rad mozga, a njen nedostatak može da dovede do oslabljene memorije.

2. Čuvaju očni vid

Istraživanja su pokazala da su žumanca bogata luteinom. Ova supstanca je odgovorna za jasn i dobar vid.

3. Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcijuma

Većina nas će radije izabrati da pojede jedno kuvano jaje nego da popije kašiku ribljeg ulja. Sjajna vest je da se u oba slučaja unosi ista količina vitamina D. Vitamin D pomaže da se bolje apsorbuje kalcijum, a samim tim jača naše kosti i zube.

4. Vitamini B kompleksa štite kožu, kosu i jetru

Biotin, vitamin B12 i svarljivi hranljivi proteini doprinose jačanju kose i kože. Fosfolipidi koji se nalaze u jajima pomažu izbacivanje toksina iz jetre.

5. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti

Nasuprot uvreženom mišljenju, istraživanja su došla do podatka da holesterol iz jaja nije štetan po zdravlje. Takođe, inhibira sopstvenu proizvodnju holesterola u telu. Osim toga, jaja sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju nivo triglicerida, čime se i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

6. Počećete da gubite kilograme

Američki istraživači su došli do zaključka da ukoliko kombinujete niskokaloričnu dijetu sa kuvanim jajima za doručak, dvostruko ćete ubrzati proces mršavljenja. Ovakav doručak će vas dugo držati sitim, pa će se i želja za hranom smanjiti.

7. Smanjuju rizik od kancera

Holin, koji je toliko potreban mozgu, takođe smanjuje i rizik od kancera. Prema istraživanjima, žene koje još u adolescenciji redovno jedu kokošija jaja imaju za 18 odsto manji rizik od nastanka raka dojke.

8. Korisna su kada planirate trudnoću

Vitamin B utiče i na polne hormone. Vitamin B9 ima drugo ime - folna kiselina. Uz njegovu pomoć se formiraju crvena krvna zrnca i nervna cev fetusa. Zapamitite, folna kiselina je zbog toga izuzetno važna svim ženama koje planiraju trudnoću!

9. Usporavaju proces starenja

Dokaza se nalazi u istraživanju tima holandskih naučnika. Kod 87 odsto žena starosne dobi od 35 do 40 godina staračke pege su nestale i koža je elastičnija. Dok su se kod muškaraca bore oko očiju prilično poravnale.

Izvor: stil.kurir.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.