Kosovo jedan od prioriteta EU

BEOGRAD, 4. februara 2010. (Beta) - U Evropskoj uniji postoji potpuna saglasnost o programu pomoći za Kosovo, iako postoje razlike oko priznavanja njegove nezavisnosti, izjavila je u intervjuu za Fajnenšel tajms visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Ona je u tom intervjuu kao glavne izazove spoljne politike EU navela Kosovo, približavanje stavova s Kinom i Rusijom oko Irana, sukob na Bliskom istoku i formiranje diplomatske službe EU.

Posle usvajanja Lisabonskog sporazuma, sposobnosti EU da nastupa jednoglasno u spoljnoj politici je veća, ali postoje i ograničenja zbog, kako podseća list, neizbežne činjenice da sve vlade ne dele iste stavove o ključnim pitanjima.

Britanski list je Kosovo istakao kao primer ograničenja sa kojima će se Eštonova suočiti, uz podsećanje da pet članica nije priznalo nezavisnost Kosova, dok ostale 22 jesu. "Ima razlike u pogledu priznanja, ali postoji apsolutna saglasnost o suštinskom programu pomoći koji razvijamo na Kosovu. U opisu mog posla jeste da sprovedem u delo i da predstavljam zajedničke stavove. Kad među nama nema saglasnosti, zemlje članice vode duge razgovore", rekla je Ketrin Ešton.

Pogledajte još