Jelovnik za osetljiv želudac

Osetljivom želucu pečena jaja sigurno neće pomoći, zbog čega je bolje odlučiti se za poširana ili tvrdo kuvana.

Ukoliko često osećate bol u ovom delu stomaka, prijaće vam čorba od povrća sa testeninom, pirinčem ili pahuljicama od ovsa ili pirinča. Pahuljice od žitarica takođe se mogu pripremati kao kašice za bebe i ovakvi izbalansirani obroci neće stvoriti dodatnu težinu. Voće se preporučuje, kruške, smokve, jagode, maline, grožđe, kajsije i breskve vam neće smetati ukoliko su dovoljno zrele.

MOŽE I BELO MESO

Ukoliko se osoba ne pridržava vegetarijanskog načina ishrane, ovom jelovniku mogu se dodati bela riba skuvana na pari ili sa roštilja i bareno pileće belo meso, ali uvek u malim količinama jer višak proteina stimuliše lučenje želudačnih sokova, povećavajući lučenje želudačne kiseline.

PRIMER JELOVNIKA:

DAN 1

Doručak: Obrani jogurt sa medom ili malo marmelade po izboru, dve kriške integralnog hleba ili belog prepečenog hleba i kompot od jabuka.

Ručak:
Testenina iz supe (špagete, rezanci, makaroni) sa sosom od proprženog paradajza i blagim sirom (izbegavati parmezan i sušene sireve).

Večera:
Kajgana, tortilja od barenog povrća ili skuvanog na pari, svež neslan sir.

DAN 2

Doručak: Šira od crnog grožđa sa suvim smokvama i bademima (može se dodati i čajni keks ili nekoliko biskvita sa medom).

Ručak:
ćufte od žitarica, tofu ili sejtan (na bazi pšeničnog glutena), bademi, pinjoli ili orasi.

Večera:
Pire krompir, supa od povrća.

DAN 3

Doručak: Obrano mleko, bademovo mleko ili mleko od žitarica sa ječmenim sladom i integralnim tost hlebom zaslađenim sa malo meda.

Ručak:
Pečeni plavi patlidžan, barena ili pečena artičoka, poširana ili tvrdo kuvana jaja.

Večera:
Zelena salata i drugo povrće koje se lako vari (obično to nisu crni luk, krastavac, masline ili paradajz, ali ovo povrće nije zabranjeno), pire od bundeve ili tikvica.

Izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.