Tri stvari koje treba da zna svaka buduća mama

Život žene nakon rođenja deteta potpuno se menja. I dok su neke promene zanimljive i uzbudljive, druge mogu biti poprilično naporne i stresne za novopečenu majku.

O ove tri stvari se ne priča, a trebalo bi da ih zna svaka trudnica.

Ne morate odmah da osetite vezu sa detetom

Ljubav na prvi pogled između majke i tek rođenog deteta postoji, ali nije toliko česta koliko se o tome priča. Iako će s vremenom veza postati vrlo snažna, to ne znači da će se ona pojaviti na prvi pogled.

Novopečene majke nakon porođaja su često iscrpljene, prestrašene i zbunjene, zbog čega ne osećaju odmah povezanost s detetom. U tome imaju ulogu i hormoni koji su nakon porođaja u disbalansu. Međutim, jako je važno da znate da je to potpuno normalno i da vaš slučaj nije nikakav izuzetak.

Ne odbijajte pomoć

Iako ste navikli da većinu stvari po kući radite same, većina majki pokušava i dalje da ostane nezavisna i samostalna. Međutim, dolazak deteta u porodicu može biti poprilično naporan posao koji traje dan i noć, zato je svaka pomoć i više nego dobrodošla.

Dozvolite partneru, porodici i prijateljima koji žele da vam pomognu da maksimalno učestvuju u vašem životu, a kada osetite umor i iscrpljenost, nemojte se sramiti da pitate za pomoć jer je to potpuno normalno i prirodno.

Verujte svom instinktu

Isto tako, većina žena strahuje od pitanja – kako ću znati? Kako ću znati da li je dete sito, kako ću znati da li je zadovoljno i da li ga nešto boli, kako ću znati ako nešto nije u redu – samo su neke od muka koje prolaze kroz glavu novopečene majke.

Verovali ili ne, majke imaju instinkt koji im je podarila priroda i koji će s vremenom postajati sve izraženiji. Isto tako, novi životni zadatak donosi sa sobom i brojne nedoumice. Zapamtite kako nijedno pitanje nije suvišno i zato se ne ustručavajte i otvoreno recite što vas muči i pitajte sve što vam nije jasno.

Izvor: Telegraf

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.