Stiže epidemija depresije

Više od 121 miliona ljudi širom sveta pati od depresije, a sada su istraživači iz američkog Udruženja psihijatara ustanovili da mnogi Amerikanci, kojima je postavljena dijagnoza depresije, možda nisu klinički depresivni već jednostavno doživljavaju normalne emocionalne reakcije.

Zbog toga će mnogi psihijatri, verovatno, morati da promene svoje dijagnoze.

Studija je objavljena u američkom časopisu "Arhiv opšte psihijatrije". Istraživači sada veruju da najmanje 25 odsto Amerikanaca, kojima je ustanovljena depresija, možda jednostavno preživljava normalan duševni bol. Ožalošćenost zbog gubitka najmilijih ili gubitka posla može da izazove tugu ili depresiju.

Doktor Majkl First sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku objašnjava: "Normalno je biti tužan nakon smrti supružnika. Mi tvrdimo da je takođe normalno biti tužan nakon drugih iskustava kao što je gubitak posla ili razvod".

Više od 8.000 Amerikanaca učestvovalo je u istraživanju. Naučnici su ustanovili da je jedna od četiri osobe reagovala normalno na lični gubitak koji bi svakoga mogao da ražalosti. Međutim, studija je stvorila i novu zabrinutost: ukoliko je nekom pacijentu pogrešno postavljena dijagnoza, da li mu je takođe prepisan i pogrešni tretman, kao Kejti Anderson, koja je odlazila na psihijatrijsko savetovanje nakon što je izgubila sina. Ona sada traga za sapatnicima za koje veruje da im je prebrzo postavljena dijagnoza kliničke depresije.

"To je toliko uobičajen izraz, da se skoro očekuje da treba da budemo depresivni" - pomalo razočarano ocenjuje goispođa Anderson a prenosi Glas Amerike.

Psihijatri i psiholozi koriste slične parametre pacijentovih simptoma kada utvrđuju dijagnozu depresije. To su najčešće osećanja tuge, beznadežnosti ili nekorisnosti. A oni se manifestuju kao gubitak interesa ili zadovoljstva za aktivnosti u kojima se, inače, uživa, kao i teškoće pri spavanju i donošenju odluka ali i kroz gubitak apetita ili preterano uzimanje hrane i razmišljanje o smrti ili samoubistvu.

Istraživači smatraju da bi lekari trebalo da obrate više pažnje na razloge za duševni bol i shvate da ni jedan lek nije stoprocentno bezbedan. Neki smatraju da je još veći razlog za zabrinutost to što farmaceutske kompanije stoje iza mnogih studija o depresiji i da mogu da utiču na dijagnoze i tretmane.

(FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.