Rezolucija o zabrani krsta

VARŠAVA, 8. februara 2010. (Beta) - Evroposlanica za poljski Savez demokratske levice Joana Senišin počela je izradu rezolucije o zabrani krsta i raspeća u javnim institucijama u Evropskoj uniji, koju zajedno s istomišljenicima iz neformalne grupe za svetovnost namerava da predloži Evropskom parlamentu.

"Iznećemo zahtev da krsta i raspeća ne bude ni u parlamentima, ni u školama, ni u drugim javnim institucijama. Iako se desnica ruga da bi mi najradije ukinuli i raskrsnice, nismo protiv krsta kao takvog. Ali njegovo mesto nije u javnom prostoru", kazala je u ponedeljak Senišin poljskoj televiziji TVP.info.

Zahtevom da se krst i raspeće kao simboli samo jedne vere, hrišćanstva, proteraju iz javnog prostora u crkve i privatnu sferu ti evroposlanici reaguju na prošlogodišnju presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da se iz škola u Italiji uklone raspeća.

Desnica u Evropskom parlamentu, takođe uz aktivno učešće poljskih evroposlanika pokušala je da se posebnom rezolucijom usprotivi toj presudi, ali evropski socijalisti su uspeli da odlože glasanje o toj rezoluciji dok se ne utvrdi da li EP uopšte može da zauzima stav u takvim pitanjima.

Pogledajte još