Kontrolori ČEZ-a pred sudom zbog ucenjivanja neplatiša

PRAG, 10. februara 2010. (Beta) - Jedinica za borbu protiv organizovanog kriminala češke policije zatražila je u sredu od tužilaštva da podigne optužnicu protiv 26 kontrolora češkog elektroenergetskog giganta ČEZ.

Portparol češke policije Pavel Hantak saopštio je da istraga tereti kontrolore da su "poput mafijaša" ucenjivali neplatiše struje da plate dug. Detektivi češke policije našli su dokaze da je tih 26 "komandosa" ČEZ-a, kako ih Česi nazivaju zbog toga što su prolazili specijalne kurseve nalik na one za specijalce, zaista u 48 slučajeva prekršili zakon i nedopustivim metodama "ubeđivali" neplatiše da plate dug.

Iako na to po zakonu nemaju pravo, oni su upadali na tuđe parcele, obučeni u crne uniforme koje liče na uniforme specijalne policije, zvali navodne ili prave neplatiše da dođu na saslušanje u ČEZ u noćnim satima, vršili na njih pritisak preteći im da će dug od nekoliko hiljada evra narasti na desetine hiljada evra.

Grupa žrtava udružila se i angažovala advokata koji je podneo krivičnu prijavu protiv te najveće i najuspešnije češko preduzeće sudu. Skandal je ovih dana u javnosti izazvao video snimak sa obuke kontrolora gde se vidi kako oni vežbaju pucanje iz vatrenog oružja i borilačke veštine. U medijima se takođe pojavio i snimak jednog ČEZ-ovog dužnika koji je, posle posete kontrolora, u garaži izvršio samoubistvo.

Pogledajte još