KLJUČNO PITANJE: Zašto žene ređe doživljavaju orgazam od muškaraca?

Pomenuta studija je najavila početak kampanje protiv nejednakosti u broju orgazama kod muškaraca i žena koja nosi naziv "Orgazam za sve", a koja ima za cilj da podstakne svakoga, bez obzira na pol, da pruži i doživi intenzivne orgazme prilikom svakog odnosa.

Istražujući očekivanja po pitanju doživljavanja vrhunca kod oba pola, studija je pokazala da ovu "privilegiju zadovoljstva" žene prepuštaju muškarcima koji to svakako očekuju i prihvataju. Iako veliki broj žena kaže da ne doživi vrhunac svaki put kada ima seks, više od 95 odsto njih tvrdi da su zadovoljne učestalošću orgazama što je jasan pokazatelj da se seksualno zadovoljstvo kod žena i dalje percipira kao sporedno u odnosu na muškarce

Postavlja se pitanje zašto je ženama prihvatljivo da imaju manje orgazama. Jedan od ključnih razloga, kako navodi studija, najverovatnije leži u komunikaciji. Više od polovine ispitanih žena priznaje da im ne bi bilo prijatno da od partnera zatraže pomoć. Ideja kampanje "Orgazam za sve" jeste da razbije ovaj tabu ističući razne načine koji mogu dovesti do vrhunca u spavaćoj sobi, više puta i sa većim intenzitetom, na obostrano zadovoljstvo.

Iako veliki broj ljudi voli da eksperimentiše u krevetu, rezultati istraživanja pokazuju da se tek svako treći odluči za stimulativni gel, uprkos činjenici da trećina žena kaže da retko ili nikada ne doživi orgazam kroz penetraciju, a četvrtina kaže da lakše doživi orgazam kada to čini nasamo. U takvim slučajevima stimulišući gelovi mogu biti pravo rešenje.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još