IZLOŽBENI PROGRAM 68. IGARA U PUSTIJERNI: Scherzo s otpada predstavlja stvaralački žar Jagode Buić

Ni u svojim poznim godinama Jagoda Buić ne prestaje iznenađivati publiku kreativnošću i stvaralačkim žarom, donoseći uvek nešto novo, a pritom dajući i onome starome, upravo našoj baštini, potpuno novi duh. "Naslovljujući novonastali kiparski ciklus sintagmom Scherzo s otpada autorka namerno ukazuje na nepretencioznost i relativnu lakoću postupka, pa i na dosjetljivim i duhovitu tendenciju i ležerne mogućnosti recepcije" piše Tonko Maroević. Izložba donosi eksponate naziva Ruke, pliskavice, bonapartist, Lirski objekat, Krug, Vatra, Epitaf, Ptica i druge. Ti nazivi potvrđuju ono što je o izložbi u katalogu zapisala Vesna Delić Gozze: "Klipbord kao privremeno mesto do nove upotrebe predmeta, najčešće kao bezlične mase za moguću sporednu ulogu u nekoj sekundarnoj nameni, čeka doživeti drugu priliku posetom sasvim specijalnih ličnosti onih, koji su , pokazalo se i ovde, stalni kreativni proizvođači asocijacija, slobodnih i nesputanih. "


Jagoda Buić rođena je u Splitu. Studirala je na Akademiji primenjenih umetnosti i dizajna te istoriju umetnosti na Univerzitetu u Zagrebu, a diplomirala na Akademie fur angevandte Kunst u Beču. Studirala je filmsku scenografiju u Cinecitta u Rimu i istoriju kostimografije u Centro delle Arti e del Costume u Palazzo Grassi u Veneciji. Realizovala je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama. Njen umetnički pristup pozorištu sastoji se od insistiranja na velikim prostornim ostvarenjima avangardnog duha te interesu za mit i klasični svet. Godine 1965. stvara svoju prvu tekstilnu formu u prostoru, koju je otkupio Muzej Stedelijk iz Amsterdama. Otada izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svetskim bijenalima i u najvažnijim svetskim muzejima. Njena su dela u mnogim javnim i privatnim umetničkim zbirkama (u Metropolitan muzeju u Njujorku, Muzeju moderne umetnosti i Parizu itd.). Dobitnica je brojnih svetskih i domaćih nagrada. Živi i radi u Dubrovniku, Veneciji i Parizu.

Verner Schmalenbach o umetnici piše: "Ličnost, snaga, senzualnost i nezavisnost - to su reči što ih Jagoda Buić izmamljuje. Njena se posebnost sastoji u nadasve plodnoj, napetoj vezi tradicionalnosti i urbanosti i porekla s jedne, a goleme individualne slobode s druge strane. Tradicija je kod nje u istoj meri i sačuvana i prebrođena. "Festivalska publika spoj tradicije i savremenosti u izložbi Scherzo s otpada može razgledati od 5. do 25. avgusta, svakim danom od 18 do 22 sata u posebnom ambijentu lokaliteta Sveti Stjepan u Pustijerni.

Pogledajte još