Multimedijalni projekt "Dijalog" Filipa Merčepa i Nikolasa Sinkovića

Filip Merčep je još od studentskih dana aktivno prisutan na muzičkoj sceni budući da je nastupao na mnogim značajnijim festivalima te je osvojio neke od najprestižnijih nagrada - nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog muzilara 2015; Ivo Vuljević Hrvatske muzičke omladine za najboljeg mladog muzičara 2011; godišnju nagradu Grada Samobora; "Yamaha scholarship Award" za najboljeg perkusionistu Muzičke akademije u Zagrebu; Rektorovu nagradu Univerziteta u Zagrebu; Dekanovu nagradu Muzičke akademije u Zagrebu za aktivnu koncertnu delatnost; drugu nagradu na takmičenju "Universal marimba competition" u Belgiji; prvu nagradu na takmičenju "Boris Papandopulo" u Zagrebu te diskografsku nagradu "Porin" u kategoriji "najbolja interpretacija klasičnemuzike".

Uz solističko delovanje, Filip Merčep je član "Sudar Percussion" ansambla u okviru kog je sarađivao s velikim imenima klasične i "crossover" muzike. Član je i "Marimba kvarteta" s Katarzinom Mikom, koja mu je bila prvi marimbistički uzor, a sada koleginica i mentorka. Kvartet je vrlo aktivan u Evropi i u decembru prošle godine imao je prvu turneju po Sjedinjenim Američkim Državama.

Nikolas Sinković je saradnik Simfonijskog orkestra HRT-a, Orkestra Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu, Orkestra HNK u Rijeci i "Cantus" ansambla. Deluje u okviru nekoliko projekata od koji se ističu perkusionistički ansambl "Sudar Percussion" s kojim je osvojio međunarodnu nagradu "Independent Music Award" za 2014. godinu. Član je "Triko cirkus" teatra za koji stvara muziku i s kojim je osvojio nagradu za najbolje nezavisno pozorište  2013. godine. Takođe radi na raznim projektima popularne muzike nastupajući na renomiranim festivalima kao što su "Exit" festival u Novom Sadu, "InMusic" festival u Zagrebu, "Hideout" festival, "BAM" festival i "Muscailt Art" festival.

Sinković i Merčep su dugogodišnje kolege na perkusionistčkoj sceni, a sarađujući na raznovrsnim muzilkim projektima pronalaze zajednički pravac te rade na projektima u okviru kojih publici žele da predstave muziku na savremeni način, težeći tome da u svakoj kompoziciji naglase strukturu, boje i karakter dela multimedijalnim efektima i specifičnim ambijentima.

Za festivalsku publiku umetnici su pripremili "Anvil Chorus" Davida Langa za tri rezonantna metala, osam nerezonantih i dva drva, zatim "Partitu za instrument s tipkama BWV 826 u c-molu" Johana Sebastjana Baha te "Ambient Variations" Arkadiusa Kątnija u aranžmanu za marimbu, vibrafon i elektroniku, napravljen ekskluzivno za projekt Filipa Merčepa i Nikolasa Sinkovića na 68. Igrama. Program donosi i praizvođenje kompozicije Nikolasa Sinkovića pod nazivom "Kontakt" napisanu posebno za ovu priliku nakon odabira programa i lokacije, a komponovanu s namerom da spoji odabrane kompozicije u jedinstveni koncept koji uključuje i "3D mapping".

Mladi i svestrani umetnici ističu kako je program za ovaj recital nastao u želji da se sinestetičkim pristupom stavi naglasak na raskošnu osobinu Grada uz potpunu slobodu davanja umetničkih (audiovizualnih) identiteta prostorima:

- Parametri koje koristimo su pomno odabrane kompozicije koje najviše naglašavaju karakter lokacije, "3D mapping" tehnologija te umeće oblikovanja ambijentalnog scenskog svetla, dok sa širinom perkusionističkog spektra boja, mnogobrojnim mogućnostima elektronskih zvukova te tehnologijom dobijamo materijal s kojim te parametre pretvaramo u priču.

Ulaznice su dostupne online na internet stranicama Igara, na blagajnama u Festivalskoj palati (Od Sigurate 1), u Luži kao i na ulazu, jedan sat pre početka koncerta.

Autor: Nadlanu

Pogledajte još