Nikad hladniji odnosi Beograda i Pariza

BRISEL/BEOGRAD, 18. februara 2010. (Beta) - Diplomatski odnosi Srbije i Francuske nisu bili hladniji otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost pre dve godine, ocenjuje se u tekstu objavljenom u četvrtak na internet portalu waz.euobserver.com.

Uz pozivanje na izvore u Parizu i Briselu, u tekstu se navodi da je kao znak loših bilateralnih odnosa Francuska uputila demarš, diplomatsku notu, ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću u kojoj se izražava razočaranost njegovom politikom prema Kosovu i traži da ublaži svoju retoriku.

Demarš, kako se tvrdi, nije sačinjen u kabinetu francuskog ministra spoljnih poslova Bernara Kušnera već u kancelariji Žan Davida Levita, glavnog savetnika predsednika Nikole Sarkozija za spoljne poslove. Prema izvoru bliskom Jelisejskoj palati, nota je eksplicitno upućena ministru Jeremiću, a ne predsedniku Borisu Tadiću, navodi se u tekstu.

S druge strane, dodaje se, Pariz istovremeno nastoji da uspostavi novi kanal komunikacije kojim će kabineti dva predsednika, Sarkozija i Tadića, biti u direktnom kontaktu u cilju produbljivanja bilateralnih veza. Postoji više razloga zbog kojih Francuska sada menja ton. Jedan je zbog slabe spremnosti Srba da sarađuju sa Euleksom, drugi zbog Jeremićeve agresivne retorike o Kosovu, a kao treći navodi se "nepoštovanje obećanja i dogovora" (od strane Beograda) postignutih 2008. u vezi sa inicijativom Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, navodi waz.euobserver.com.

Pogledajte još