Zapadna petorka protiv rasprave o Kosovu pred UN

BRISEL, 19.februara 2010. (Beta) – Pet vodećih zapadnih zemalja ne žele da se pred Ujedinjenim nacijama otvara rasprava o Kosovu, bez obzira kakva bila odluka Međunarodnog suda pravde oko legalnosti samoproglašenja nezavisnosti Kosova.

To su agenciji Beta preneli zvaničnici dve uticanje članice EU i izvori Evropskog parlamenta, koji su istakli da "petorka" - SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija smatraju da Srbija treba da postane članica EU, ali da dotad mora da se nađe za sve prihvatljivo rešenje za odnose Beograda s Prištinom.

To, međutim, ne može značiti novo otvaranja pitanja statusa Kosova, jer su vodeće zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Prištine u više navrata stavile do znanja Beogradu da je to "neopoziv korak", rekli su ovi zvaničnici EU. Otud je to nedavno, preko ambasadora Francuske u Beogradu, sa željom da to bude diskretan potez bez izlaženja u javnost, a na nivou političkog direktora u srpskom ministarstvu inostranih poslova, stavljeno do znanja i vlastima u Beogradu.

Zvaničnci dve članice EU i izvori EP su potvrdili da se razmišlja o tome kako bi se "pragmatično" rešilo pitanje odnosa Prištine i Beograda u času kad Srbija bude došla na prag članstva u EU, jer i evropska dvadesetsedmorica i SAD smatraju da Kosovo jednog dana mora takođe biti uključeno u evropske strukture. Na Srbiju neće biti vršen pritisak da prizna nezavisnost Kosova, jer i pet članica EU, a i mnoge zemlje u svetu to ne priznaju.

Pogledajte još