fbpx

Kurkuma - začin koji pomaže pri lečenju 600 bolesti

Kurkuma je biljka koja je po svojoj spektakularnoj zlatnoj boji prepoznatljiva u svetu, a sada, zbog svojih primena, i najistaknutija biljka. Dosta je korite u medicinse pa čak i naučne svrhe, a kada pročitate čemu sve služi biće vam jasno i zašto.

Daily Mail portal je nedavno pisao o Dieneke Ferguson (67) iz Londona koja boluje od raka krvnih sudova. Kako ona sama navodi nakon tri kruga hemoterapije i četiri tretmana matičnim ćelijama mislila je da za nju više nema nade. Ipak, nakon razgovora sa lekarom, uz zvaničnu medicinu u svoju terapiju ubacila je i kurkumu. Kurkumin koji se dobija iz kurkume je održava u životu, a ona uzima samo 8 grama ovog leka u vidu tablete.

Pre nekoliko dana je u emisiji "The Real Story" predstavljena ova biljka i pričalo se o njenim mogućnostim. Kejt Kalton ispričala je kako je kurkuma i njoj promenila život. Naime, prošle godine Kejt je pala niz stepenice i polomila dva leđna pršljena.

Pored medicinske nege i fizikalne terapije, Kejt je ubacila kurkumu u svoju ishranu.

Kada je konačno stala na noge želela je da sazna da li je kurkuma imala bilo kakvu ulogu u njenom izlečenju. Nakon detaljnog istraživanja uverila se da je imala.

Njen savet gledaocima bio je da kroz hranu pojedu bar kašičicu i po ovog začina.

Ali šta je kurkuma zapravo i zašto je toliko korisna?

Kurkuma podvodna azijska biljka koja je svima poznata kao žuto-narandžasti prah koji se koristi u marokanskoj i indijskoj kuhinji. Kurkuma spada među najpopularnije biljne lekove za mnoge zdravstvene prednosti. Dokazano je da pomaže u lečenju 600 bolest.

Odakle dolaze zdravstvene prednosti ?

Zdravstvene prednosti su posledica visoke koncentracije antioksidativnih polifenola zvanih kurkuminoze.

Koristi se za smanjenje svih vrsta upala, lečenje kožnih problema, poboljšanja imuniteta..

Prirodan način sprečavanja bolova

Kurkuma je glavna kada su upale i bolovi u pitanju. Osim što sprečava samu upalu, dugoročno uzrokuje uporne simptome u uslovima kao što su osteoartritis, psorijaza...

Interesantno je to da može da zameni lek poznat kao THF-antitela koji se koristi pri lečenju inflamatorne bolesti creva, psorijaze i osteoartritisa. THF-antitela je lek koji se daje isključivo kao injekcija, dok je kurkuma prirodna i lakša alternativa.

Efekat kurkumina kao ibuprofeina

Studije sugerišu da je kurkumin jednako efikasan kao ibuprofen koji se koristi za ublažavanje bola u kolenu. Smanjuje proizvodnju zapaljenskih hemikalija, i to sa manje mogućnosti po neželjene efekte , za razliku od nesteroidnih antiinflamatornih lekova koji se inače koriste u te svrhe. Ovu biljku takođe možete da uzimate u kombinaciji sa lekovima protiv bolova jer ćete tako pojačati dejstvo leka.

Studije kažu...

U četvoronedeljnim studijama u kojim je učestvovalo 367 osoba sa ozbiljnim ili umerenim osteoartritisom kolena, polovina je lečena iboprofenom dok je druga polovina lečena kurkumom.

Nakon četiri nedelje rezultati su bili isti. Međutim u grupi ljudi lečenih iboprofenom dolazilo je do neželjenih dejstava u vidi bolova u stomaku i nelagodnosti.

Kako da je pravilno koristite?

Obzirom da se ne rastvara u vodi, kada se unese u organizam kurkuma se aprorbuje u krvotok, ali se čak 75% izbaci iz organizma. Najlakši način poboljšanja apsorpcije je kombinacija sa nečim što ga sprečava da se metaboliše u crevnom zidu.

Možete je mešati sa biberom i koristit na taj način, takođe je možete dodati u ulje kojim spremate hranu. Napravie čak smešu od kašičice kurkume, kašičice bibera i dve kašike maslinovog ulja i neka to bude čarobni dodatak čorbama i drugim jelima.

Dve kašičice ovog začina možete dodati kokosovom mleku i uzimati 2 kašike tog napitka dnevno.

Izvor: Blic žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.