Ime koje roditelji daju detetu najviše govori o njima

A ona, zapravo, mnogo govore o vama.

Imena poznatih ličnosti

Sve više roditelja daje imena prema omiljenim likovima iz serije ili poznatim ličnostima. Trend "što neobičnije - to bolje" tako se nastavlja već nekoliko godina. Roditelji koji bebama daju takva imena najčešće su od okoline smatrani željnim pažnje. Čest je slučaj da su oni sami delili ime s mnogo drugih, pa im se to nije svidelo. Imajte na umu da ista imena sigurno neće biti popularna za desetak godina kada vaše dete uđe u pubertet.

Starinska imena

Roditelji koji deci daju starinska imena smatrani su konzervativnim. Ali to ne mora da bude sa lošim prizvukom. U moru čudnih imena nije loše prisetiti se nekih lepih starih. Ali ako dajete ime po precima, trebalo bi da vodite računa o takozvanom „pravilu tri generacije“.

Jedinstveno ime

Često roditelji žele da izmisle potpuno novo ime tako da neko postojeće malo prilagode promenom nekog slova. Pritom budite vrlo oprezni, jer ne želite da jednog dana vaše dete ismejavaju u školi zbog imena, zar ne? Ne dozvolite da vaša želja za kreativnošću detetu bude teret za ceo život.

Porodična imena

Osobe koje za svoju decu biraju imena članova porodice smatraju se najviše sentimentalnima. Uzmite u obzir i zvučnost imena, jer većina ljudi kroz život neće saznati sentimentalnu priču koja stoji iza samog imena.

Uniseks imena

Imena koja jednako dobro pristaju i muškoj i ženskoj deci i dalje su poprilično čest izbor. Roditelji koji deci daju takva imena najčešće su vrlo uspešni u svom poslu. Uniseks imena imaju taj deklarativan smisao, pa se smatra da će delimično i zbog imena dete biti uspešnije na poslovnom planu.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još