fbpx

Divlje Jagode

Pre nekoliko godina grupa Darkwood Dub je objavila album “Život počinje u tridesetoj“. Sigurno je da Vuču i njegovu ekipu za ovakav naziv nisu inspirisali bendovi koji ulaze u četvrtu deceniju postojanja, ali je isto tako sigurno da se isti može komotno odnositi na neke od tih grupa. Na primer, Divljim jagodama jako dobro pristaje

Veliki hard rok bend nema novi album, ali su tri decenije uglavnom kontinuiranog rada dovoljan povod za svetsku turneju. Gitarski velemajstor Sead Zele Lipovača i ekipa bili su proteklih meseci u Australiji, ali su, u prilično dobro popunjenoj basti SKC-a, zvučali kao da su imali specijalne visinske pripreme baš za ovaj nastup. 

Obzirom da su Divlje jagode pre tri godine održale povratnički koncert u Beogradu, nameće se poređenje koje, bez sumnje, ide u korist ovog događaja, iako je i koncert u Pogonu Doma omladine 2004. godine bio iznad proseka. 

Pre svega, izostale su, i to na veliku radost fanova, sudeći po komentarima na forumima, obrade, koje su ranije potpuno nepotrebno bile u repertoaru benda čiji fond hitova bi komotno mogao da se rasporedi bar na dva dvosatna koncerta, a da se nijedna pesma ne ponovi. Doduše, postojala je bojazan da će već viđeni koncept biti ponovo aktuelan. „Motori“ pa „Dobro došla ljubavi“ - sjajan uvod, ali poznat iz Doma omladine. Međutim, „Mrak za dvoje“ je uverio fanove da će jagode ipak imati nešto drugačiji ukus ovoga puta. Usledili su domaći hard rok klasici „Konji“, „Autostop“, „Šejla“, sa uobičajenim horskim pevanjem refrena, pa dobro poznata Zeletova majstorija - rok verzija „Turskog marša“, i onda – iznenađenje večeri. 

Na bini se, kao gost, pojavio prvi pevač Divljih jagoda, legendarni Toni Janković. Uz apsolutno poštovanje Alena, Tife i svih ostalih koji su u „Jagodama“ bili pred mikrofonom, većina fanova benda emotivno je vezana, pre svega, za prve albume, pa je niz dobro poznatih (uglavnom) balada koje je Toni, uz pomoć aktuelnog pevača Pera Galića, sinoć otpevao ( „Krivo je more“, „Jedina moja“, „Ne želiš kraj“, „Divlje jagode“, ali i „Zauvijek tvoj“ iz Tifinog perioda ), po ko zna koji put dočekan sa oduševljenjem. 

Tempo nije pao ni kada je Toni sišao sa bine, naprotiv. “Sarajevo, ti i ja“, pesma iz devedesetih koja spada u najblistavije momente u celoj karijeri ovog velikog benda, bila je uvod za žestok finiš. „Jagode“ su ispravile veliki propust od pre tri godine, kada nisu odsvirale tada jako aktuelan hit „Marija“, a pre bisa, publika se dobro oznojila uz „Kap po kap“, „Let na drugi svijet“ i „Ciganku“. 

Pero je imao nešto duži predah od ostatka benda, jer je bis počeo još jednim rok viđenjem klasike. To nije iznenađenje, pošto je Betovenova „Za Elizu“ već duže vreme u njihovom koncertnom repertoaru. Posle „Šampiona“ krug je zatvoren drugim izvođenjem „Motora“. Naravno, ostalo je toliko neodsviranih hitova („Kako si topla i mila“, „Čarobnjaci“, Zbog tebe, draga“... ), i to je, za ovakav bend, neminovnost. 

Čini se da Zeletu fali hrabrosti da Beograđanima predstavi novitete, pa je tako izostala i „Piramida“ - najnoviji singl koji je jako dobro primljen među fanovima. Ono što mu sigurno ne nedostaje jeste želja za promenom, za neprestanim osvežavanjem, pre svega kad su u pitanju pevači. Čak je i Galić, koji je otpevao poslednji studijski album, ne tako davno napustio bend, pa je sada ponovo tu, i to sa pravom. Sve je na njegovoj strani - i glas, i harizma, i ponašanje na bini... Pero bi trebalo da bude veliki adut „Jagoda“ u četvrtoj deceniji njihovog postojanja. 

Jedina veća mrlja koja se desila sinoć nema veze sa muzičarima, već sa organizatorom i obezbeđenjem. Prva predgrupa „Dargoron“ je uveliko bila na bini, a veliki broj ljudi je nepomično čekao da uđe unutra. Za razliku od njih, drugoj predgrupi, već afirmisanoj „Atlantidi“ se „posrećilo“ da ih čuje cela bašta SKC-a.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.