ČAK I NA SLAVLJIMA: I jednodnevno prejedanje ozbiljno ugrožava zdravlje

Jeste li sigurni da je to što činite dobro? Razmislite još jednom pre nego što se nagradite na ovaj način jer samo jedan dan prejedanja može ostaviti opasne posledice po zdravlje.

Istraživači sa Lafboro univerziteta zaključili su da samo jedan dan prejedenja povećava rizik za razvijanje dijabetesa tip 2. Kad se prejedemo, povećava se nivo šećera u krvi i smanjuje osetljivost na insulin, što su poznati faktori za nastajanje dijabetesa 2. Kada je pankreas u određenim situacijama primoran da proizvodi mnogo insulina, to može dovesti do njegove nemogućnosti da ga stvori kad je potrebno.

U istraživanju je učestvovalo 15 mladih, zdravih ispitanika koji su podvrgnuti testu tolerancije na glukozu pre i nakon 24-časovnog konzumiranja namirnica bogatih mastima (pržena jaja, slanina, kobasice, sir, burgeri, čizkejk). Ispostavilo se da je jedan dan bio dovoljan da se učesnicima drastično poveća nivo šećera u krvi i smanji osetljivost na insulin.

Istraživači kažu da treba da budemo oprezni kad slavimo ili smo na odmoru i savetuju nas da svesno jedemo kako bismo predupredili probleme.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.