SAVET NUTRICIONISTE: Sprečite "zimske kilograme" na vreme

Ovo su razlozi zašto se najčešće gojimo u toku zime:

Previše jedemo za vreme praznika

Setite se svih onih kaloričnih jela koja pojedete za vreme slava, novogodišnjih i božićnih praznika. Teško je izbrojati zar ne? Nije lako odlučiti da izbegnete svu tu ukusnu hranu, ali znajte da se sve te brojne kalorije se prosto lepe za vase telo.

Osećamo se depresivno kada je loše vreme

Razne studije pokazuju da su ljudi za vreme zime skloniji depresijama, pa samim tim i više jedu. A svi znamo da ne postoji nešto što bolje zna da uteši od dobrog obroka, jer hrana utiče na iste delove mozga, na koje utiče i droga.

Manje smo fizički aktivni

Ovo svakako ne podrazumeva sve ljude, jer ima onih koji su aktivniji u toku zime, nego za vreme ostalih godišnjih doba. Ali ukoliko biste se radije ušuškali ispod ćebeta nego što biste se znojili u teretani, znajte da vam višak kilograma ne "gine".

Jedite domaću kuvanu hranu

Ponesite hranu od kuće kada krenete na posao, kako ne biste pali u iskušenje da jedete kalorične grickalice dok radite- kaže doktor Fridhof. On preporučuje da se namirnice jedu cele, u obliku u kojem su kupljene, što je zdravije nego da se unose razne prerađevine.

Potražite pomoć u toku depresije

Razgovarajte sa vašim doktorom i neka vam on preporuči najbolje i najbrže načine da izađete iz depresije, kako to ne biste radili uz pomoć hrane. Kada jednom ustanovite koji su to načini, svake zime ćete uspeti da održite željenu kilažu- smatra doktor Fridhof.

Prilagodite recepte

Nema razloga da se odreknete hrane koju najviše volite da jedete. Doktor Fridhof preporučuje da je najbolje da hranu koju volite spremate na što zdraviji način, sa što manje ulja i šećera.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.