CENE, GOSTI, IZLOŽBE: Sve što treba da znate o ovogodišnjem Sajmu knjiga

Posetiocima je ulaz dozvoljen u nedelju od 10h, a svečano otvaranje zakazano je za 18h u Hali 2. U ime zemalja počasnih gostiju obratiće se Karl-Markus Gaus, austrijski pisac i publicista, a manifestaciju će otvoriti akademik Miro Vuksanović.

Na više od 30.000 m2 izložbenog prostora u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Očekuje se učešće blizu 500 direktnih izlagača, od kojih će više od 50 izlagača biti iz inostranstva (za njih je rezervisana hala 4).

Radno vreme: Sajam će 22, 27, 28. i 29. oktobra biti otvoren od 10 do 21h, dok će ostalim danima raditi od 10 do 20h.

Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a za grupne posete 150 RSD. Ulaznica za sve vreme trajanja sajma staje 900 dinara. Cena parkinga je 100 dinara (po započetom satu).

Školski dan biće u četvrtak, 26. oktobra. Namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima. Svečano otvaranje Školskog dana je u 11h u hali 2.

Porodični dani: 23. i 24. oktobar su dani za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

Pored predstavljanja zemalja koje su počasni gosti, autora, tema i književnosti na nemačkom jeziku (Nemačka, Austrija, Švajcarska, Lihtenštajn) fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, biće usmeren na aktuelne teme proistekle iz domaće izdavačke produkcije i jubileje evropske i srpske istorije i kulture, od 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 125 godina od rođenja Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, jednog veka od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića - do 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca" i 50 godina od izdavanja romana "100 godina samoće" i "Derviš i smrt".

Program pod naslovom "Sećamo se" obeležiće sećanje na Borislava Mihajlovića Mihiza, Nikolu Miloševića, Stevana Raičkovića i Vladana Desnicu.

Programski segment "Poduhvati" obuhvatiće četvorotomno delo "Istorija kineske civilizacije", Kritičko izdanje "Sudanije" Petra Kočića (Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske); "Napori Bosne i Hercegovine za oslobođenje i ujedinjenje" Pera Slijepčevića (Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Balkanološki institut SANU); "Politički spisi" Miloša Crnjanskog; "Gorski vijenac, bokeljsko izdanje"; "Kraljevo, jedan srpski topos".

U sali za programe za decu i mlade "Aleksandar Vučo" u hali 1A, održava se program "Nove igre pet petlića", čiji je autor i moderator Gordana Maletić sa sledećim tematskim celinama: "Po Vučovom tragu", program posvećen 120-godišnjici rođenja Aleksandra Vuča, oca moderne srpske književnosti za decu; "Pesničke vedrien", pesnici i deca; "Odlazak čarobnjaka", program posvećen ličnosti i knjigama Raše Popova; "Uhvati zvezdu", književni portret Igora Kolarova; "Kolačići", nove knjige za decu mlađeg uzrasta; "Neću da ćutim", nove knjige za decu starijeg uzrasta; "Vekovi srpske pismenosti", program posvećen novim izdanjima kapitalnih dela i značajnim ličnostima iz srpske kulture; predstavljanje almanaga "Danica za mlade" Vukove zadužbine; "Književnost za decu i strip"; "Slučajna otkrića", program posvećen prirodi, putovanjima i književnosti; "Osmeh na dar", program posvećen humoru u književnosti za decu i "Zanimljivosti i iznenađenja", program za radoznale.

U hali 2C biće predstavljene sledeće izložbe: "Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji"; "Mošo, pčelino čedo", psovećena Mošu Odaloviću 26. dobitniku Žičke hrisovulje; "Milutin Bojić – sto godina Plave grobnice"; "Negujmo srpski jezik"; "Dis 1917-2017"; "Na pergamentu duše", poezija i freske Svetislava Mandića; Izložba Srpskog bibliofilskog društva "Vladislav Petković Dis: 100 godina od smrti, Milutin Bojić: 100 godina od smrti, Isidora Sekulić: 140 godina od rođenja"; "Putujuća izložba ćirilice", digitalno štampani kaligrafski radovi, tipografske azbuke i primeri grafičkog i industrijskog dizajna sa srpskom ćirilicom; "Bibiana", najlepše knjige Slovačke 2016; Izložba dečijih radova sa konkursa "Dani ćirilice Bavanište".

Festival stvaralaštva mladih

U hali 2 nivo C biće nastavljeno predstavljanje dela umetnika mlađih od 30 godina, iz različitih oblasti stvaralaštva (dramsko, likovno, muzičko, filmsko), koja za predložak imaju knjigu.

 

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još