Obradović:Odlaganje transformacije EPS loše za privredu

BEOGRAD, 22. maja 2007. (Beta) - Odlaganje transformacije Elektroprivrede Srbije (EPS) negativno je uticalo na razvoj čitave srpske privrede, ocenio je direktor češke elektroenergetske kompanije ČEZ za Srbiju, Aleksandar Obradović.

On je u intervjuu za ekonomski mesečnik magazin "Biznis" kazao da je tranziciju u Srbiji usporio nedostatak političke odlučnosti da se završi organizaciona transformacija EPS-a, dovede strateški partner i stvore mehanizmi za formiranje cene struje po tržišnim uslovima.

Obradović je ponovio da je ČEZ veoma zainteresovan za učešće na tenderu za dovršetak izgradnje termoelektrane "Kolubara B" i izrazio očekivanje da će nova vlada u Srbiji pokrenuti još zanimljivih projekata, u kojima bi mogli da učestvuju.

Projekat završetka Kolubare B, kazao je on, trebalo bi da bude zasnovan na partnerstvu između EPS-a i inostranog strateškog ulagača, ali ne na konkurentskoj osnovi, tako da bi ČEZ-ov pristup EPS-u bio partnerski.

Glavni planovi ČEZ-a, kako je istakao, vezani su za dalju ekspanziju u jugoistočnoj Evropi, pre svega to je projekat obnove rudnika i termoelektrane Gacko u Republici Srpskoj, kao i izgradnja nove termoelektrane Gacko dva, vredan oko 1,4 milijardi evra.

Pogledajte još