Nova parlamentarna većina u Ukrajini

KIJEV, 11. marta 2010. (Beta-AFP) - U ukrajinskoj skupštini u četvrtak je formirana nova parlamentarna većina koja podržava novog predsednika Viktora Janukoviča, saopštio je predsednik skupštine Vladimir Litvin.

"Objavljujem da je formirana koalicija "Stabilnost i reforme", rekao je Litvin poslanicima. Novoformirana koalicija predložila je bivšeg ministra finansija Mikolu Azarova za novog premijera, koji, ako bude prihvaćen, treba da zameni premijerku Juliju Timošenko.

Nova koalicija okuplja 235 poslanika iz Partije regiona predsednika Janukoviča, komuniste i članove bloka oko Litvina kao i neke nezavisne poslanike. Predlog za novog prmijera biće predat predsedniku Janukoviču, koji će ga, kako se očekuje, prihvatiti. Zatim novog mandatara i njegov kabinet treba da izglasa skupština.

Ako bude potvrđeno imenovanje Azarova, on će zameniti premijerku Juliju Timošenko, koja je u drugom krugu predsedničkih izbora 7. februara izgubila od Janukoviča i čiji kabinet je prošle nedelje izgubio podršku skupštine.

Pogledajte još