Susret Van Rompej - Pahor bez saopštenja

BRISEL, 18. marta 2010. (Beta) - Predsedavajući Evropskom savetu Herman van Rompej sastao se popodne sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, koji je iznenada doputovao u Brisel da pokuša da uveri Van Rompeja u svrsishodnost njegovog učešća na sastanku zvaničnika zapadnog Balkana u subotu, 20. marta na Brdu, kod Kranja u Sloveniji.

Pahor je posle sastanka samo kratko novinarima rekao: "Sutra je novi dan" i otišao ne dajući objašnjenje o ishodu razgovora s Van Rompejom. Evropski ili drugi slovenački izvori zasad ništa nisu mogli da kažu novinarima o tome da li je Van Rompej rešio da ide ili je odustao od puta u Sloveniju.

Van Rompejov predstavnik za štampu Hesus Karmona rekao je ranije agenciji Beta da bi predsedavajući Savetu Herman van Rompej u četvrtak ili u petak pre podne mogao doneti odluku o tome da li će ići na skup u Sloveniju.

Zamoljeni da potvrde izjavu slovenačkog poslanika i izvestioca za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelka Kacina u Beogradu da Van Rompej neće ići na Brdo kod Kranja ako na taj skup ne dolazi srpski predsednik Boris Tadić, zvaničnici u EU su uzvratili da Kacin nije ovlašćen da govori u ime funkcionera Saveta Evropske unije i tumači njihove odluke ili namere.

Pogledajte još