Drugi krug regionalnih izbora u Francuskoj

PARIZ, 21. marta 2010. (Beta-AFP) - U Francuskoj se održava drugi krug regionalnih izbora, na kojima se očekuje poraz desnog bloka francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

Na biračka mesta koja su otvorena jutros, pozvano je oko 44 miliona Francuza da izaberu predstavnike u regionalnim skupštinama 26 regiona. Prve nezvanične procene očekuju se oko 20.00.

Prema procenama medija i instituta za istraživanje javnog mnjenja, stranka predsednika Nikole Sarkozija UMP pretrpeće velik poraz, dok levica koju predvodi Socijalistička partija uz ekologe može da očekuju dobre rezultate.

Očekuje se mali odziv birača. U prvom krugu, održanom 14. marta, 53 odsto građana je glasalo. Već poražena u prvom krugu, desnica u drugom krugu izbora očekuje da ne bude u potpunosti poražena. Levica, koja već kontroliše već 20 regiona, nada se da će pobediti i na Korzici, dok će bitka biti tesna u Alzasu, koja je tradicionalno uvek bila pod kontrolom desnice.

Ukoliko Sarkozijev konzervativni desni blok izgubi u Alzasu, mediji pišu da se već govori o preraposdeli ministarskih funkcija u Vladi,

Pogledajte još