POŠTUJTE IH: Pet jednostavnih pravila za uspešno mršavljenje

Ne preskačite doručak

Doručak nije samo važan prvi obrok u danu. Zapamtite, doručak vas čini sitim, i sprečava da pre ručka posežete za glupostima i utehu tražite u pekarama. Doručak zato mora biti obilniji, pun proteina koji će vam dati dovoljno energije da preživite dobar deo početka dana.

Napravite promene

Ne zaboravite pravilo "80:20". Osamdeset odsto vremena jedite zdravo, a onda onih 20 odsto vremena uživajte u starim dobrim masno-slatko-slanim zabranjenim ukusima. Niko ne kaže da morate kompletno da ih izbacite iz svog života.

Ni zdrave namirnice ne možete da jedete neograničeno

Mala promena u ishrani ne znači da ćete zameniti nezdrave namirnice zdravima, pa ćete onda u njima moći da uživate do mile volje. Ne, jer čak i super zdrave namirnice kao što su avokado i orašasti plodovi u sebi imaju dosta kalorija koje bi mogle i te kako da utiču na odnos unesenih i potrošenih kalorija u danu. Zato - oprez.

Kalorije koje pojedete morate da potrošite

Ako pojedete 500 kalorija, toliko kalorija morate i da potrošite, a ostatak gubitka kilograma odradiće vaš metabolizam.

Kad dostignete cilj, ne vraćajte se na staro

Tipičan simptom jo-jo efekta. Malo ste se suzdržavali, skinuli kilograme, a onda opet sve po starom. To je stavka koju morate pošto poto da izbegnete, a u tome će vam pomoći ono već pomenuto pravilo 80:20. Jer kad bi se ceo život hranili po toj formuli, dovoljno bi uživali, nikad vam ne bi nedostajala nezdrava hrana, pa tako posle dijete ne biste morali da se borite s jo-jo efektom.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.