Novi online gresi Poljaka

(Varašava, Beta, specijalno za Nadlanu)

Dobar sluga, zao gospodar. Tako na nove tehnologije i Internet gleda uticajna Poljska katolička crkva. Internet je već nekoliko godina širom otvorena kapija ka Bogu za mlade vernike preko brojnih katoličkih portala. Mlađi sveštenici nastoje da kao i njihovi mladi vernici idu u korak sa vremenom, a ovih dana pobrojali su i posebne on-lajn grehe, za koje bi vernik svakako trebalo da olaška svoju savest u ispovedaonici.

Osveta preko neta...
Internet je pre svega dobro koje može da nam bude korisno. Ali može da nas dovede i u iskušenje. Kada govorim mladima o čistoj savesti, skrećem im pažnju i na takve grehe kao što je osveta preko Interneta, blaćenje nekoga na sajtovima društvenih mreža ili snimanje vulgarnih video filmova kamerama ili mobilnim telefonima“, kazao je sada pred Uskrs, kada i oni Poljaci koji to preko godine ne čine dolaze da se ispovede, sveštenik Rišard Podpora.

Vulgarne poruke i klevetanje
Pored nabrojanih, na novoj listi on-lajn greha su i slanje vulgarnih SMS poruka, klevetanje na najpopularnijoj poljskoj Internet društvenoj mreži Naša klasa, hakerski napad na tuđe sajtove ili elektronsku poštu, i pornografski sadržaji.

Ispovedi se 74 odsto Poljaka
Prema preduskršnjim istraživanjima kardinala Stefana Višinjskog sa Katoličkog univerziteta u Varšavi bar jednom godišnje svešteniku u crkvi svoje grehe ispovedi 74 odsto Poljaka.

U nedeljama Velikog posta pred Usrks na taj način svoju savest umiri 85 odsto Poljaka u seoskim sredinama i 62 odsto u velikim gradovima.

Virtuelne ispovedaonice
Da crkva ide u korak sa vremenom pokazuje i mogućnost ispovedanja preko Interneta na virtuelnim ispovedaonicama po sajtovima, a i novi automat-ispovedaonica koji je trebalo nedavno da bude postavljen u Varšavi na Glavnoj železničkoj stanici.

Automat za oproštaj
Poljske železnice predomislile su se u poslednjem trenutku i automat za oproštaj od greha su odbile, jer ne žele, kako su rekli, da puštaju seks, politiku i veru na železnicu.

Automat-ispovedaonica koji omogućava verniku da se pokaje za svoje grehe i u gluvo doba noći, kada je crkva zaključana, a sveštenik spava, postavljan je tako u jednoj maloj parohiji u centralnoj Poljskoj.


Daša Pavlović
(24. marta 2010.)

Pogledajte još