NAUKA PROTIV PRIRODE: U Americi rođena beba stara 25 godina!

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Žena iz Tenesija je prošlog meseca rodila bebu iz embriona smrznutog 1992. godine.

Tina (26) i Bendžamin Gibson (33) su 25. oktobra postali ponosni roditelji Eme Vren. Ema je prilikom porođaja bila teška oko 2,9 kilograma i dugačka oko 50 centimetara. Ema drži rekord najdublje zamrznutog embriona koji je kasnije rođen.

Tina i njen muž su odlučili da potražie pomoć u Nacionalnom centru za donaciju embriona (NEDC) u Knoksvilu u u kojem se nalaze embrioni koje njihovi biološki roditelji nisu iskoristili.

Centru su donirani embrioni iz svih 50 američkih saveznih država kao i iz stranih zemalja. Ema je smrznuta u oktobru 1992. kada je njena majka Tina bila stara samo 18 meseci. Embrion je odmrznut u martu ove godine i umetnut u maternicu dva dana kasnije. Bračni par Gibson, koji ne može imati dece, jer Benjamin pati od cistične fibroze, razmišljao je o usvajanju deteta pre nego što je pristao na “usvajanje”.

– Ema je slatko čudo. Izgleda savršeno – rekao je Benjamin.

– Taj embrion i ja smo mogle biti najbolje prijateljice – rekla je Tina.

U centru navode da 49 posto veštačkih oplodnji završi rođenjem. Oko tri četvrtine doniranih embriona preživi zamrzavanje u proces otapanja. Jefri Kinan, medicinski direktor centra kaže kako imaju privilegiju da pomognu parovima da postanu roditelji, piše AJC.com.

– Nadam se da će ova priča podstaknuti ostale da doniraju “ostavljene” embrione porodicama koje ih žele – rekao je Kenan.

Foto: Espreso.rs /24sata.hr

Foto: Ilustracija/Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.