Depresija u usponu

Do 2020. godine depresija će pored oboljenja srca i krvotoka biti jedna od najrasprostranjenijih bolesti

Na ovakav razvoj situacije upozorili su učesnici prve konferencije „Mental Health Europe“ u Beču. 

Najmanje svaki četvrti čovek je već jednom u svom životu patio od depresije, kaže šef „Pro mente Austria“, psihijatar Verner Šeni. Što se tiče bolničkog oporavka, psihijatrijska oboljenja u Austriji su na drugom mestu. Bolest se javlja praktično u svim društvenim slojevima, a posebno su izloženi oni na ivici egzistencije, migranti, žene, mlade i stare osobe koje žive same. 

Od ostalih faktora rizika ubrajaju se siromaštvo, samoća ili nezaposlenost.

Može se reći da je veći procenat mladih ljudi koji boluju od depresije. Samoubistvo je jedan od najčešćih uzroka smrti upravo kod mladih. Generalno viđeno u Austriji se događa više smrtnih slučajeva zbog samoubistva (2005: 1.392) nego zbog saobraćajnih udesa (768). Stepen samoubistava povećao se od 1950. do 1995. godine za 60 odsto. 

Razlog koji je, između ostalog, doveo do sve većeg broja psihičkih oboljenja jeste povećan pritisak u poslovnom svetu uz sve manje sigurnosti: partnerski odnosi i porodice su sve slabiji, socijalna nesigurnost je velika. Čovek više ne može da se osloni na stabilne strukture što dovodi do osećaja izolacije, a mnogi nisu dorasli ubrzanom tempu života i sve većim zahtevima koji iz njega proizlaze, tvrdi Šeni. 

(Compress)

Pogledajte još