Namirnice protiv starenja

Čudotvorno sredstvo za večnu mladost ne postoji, ali neke namirnice mogu da spreče po koju boru

 Bečki profesor Hademar Bankhofer otkriva hitlistu namirnica protiv starenja.  Za prevremeno starenje  krivi su slobodni radikali. Ove agresivne materije potiču ili iz životne okoline ili iz našeg sopstvenog metabolizma. U apoteci se mogu kupiti kapsule koje štite od starenja, ali i bez njih možemo da se odbranimo od ovih štetnih materija. 

Namirnice iz prirode protiv prevremenog starenja su: kupine, jagode, orasi, maline, artičoke, kafa, karanfilčić, sok od crnog groždja, gorka čokolada sa 70 do 80 odsto kakao-sadržaja, višnje, crno vino i nar. 

Najveću koncentraciju takozvanih antioksidanasa sadrže začini i bilje. Mnoge od zaštitnih materija su bioaktivne supstance, dakle sekundarne biljne materije. Zato je bolje kad se neke vrste voća i povrća zagreju poput šargarepa, spanaća, pečuraka, špargli, brokolija, kupusa, belog kupusa, paprika, krompira i paradajza. Međutim, jabuke i krastavce ne bi trebalo ljuštiti, jer se gubi polovina zaštitnih materija. Pogotovo krastavci sadrže u kori zaštitne materije koje su važne za probavu. „Mnogi ljudi zadobiju stomačne tegobe od salate od ljuštenih krastavaca“, kaže bečki profesor. 

(Compress)

Pogledajte još