Havel upozorio da Rusija još tretira Češku kao svoju

PRAG, 9. aprila 2010. (Beta) - Bivši češki predsednik Vaclav Havel založio se za dobre partnerske odnose sa Rusijom, pozdravio sporazum o nuklearnom razoružanju Rusije i SAD potpisan u četvrtak u Pragu, ali je upozorio da Moskva kao da još tretira Češku "kao svoju".

"Sporazum o razoružanju je jedan u nizu koji neće spasiti planetu, jer i kada se smanji broj nuklearnih glava ionako možemo da odletimo deset puta u vazduh. Ali to je korak u ispravnom pravcu, to je očigledno", rekao je u petak Havel češkoj televiziji.

U razgovoru Havel je komentarisao sporazum koji su u četvrtak u zamku Hradčani potpisali američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Havel je pozitivno ocenio to što Barak Obama ima svoju viziju i ide za njom, a sporazum po Havelovoj oceni dokaz je njegovog nastojanja da svoje vizije i obećanja koliko je to moguće i ispunjava.

Vaclav Havel, iako jedan od potpisnika pisma srednjeevropskih lidera Obami u kome su se prošle godine žalili da SAD posle odustajanja od starog projekta anitraketnog štita u Poljskoj i Češkoj zanemaruje svoje srednjeevropske saveznike, danas je ocenio da sporazum sa Rusijom ne znači da se Vašington odvraća od nove Evrope.

Pogledajte još