Umereno s kafom

Prema predanju, jedan etiopski pastir je primetio da su mu koze bile živahnije kada su sa lišćem brstile i zrna kafe pa ih je i sam probao

Gajenje kafe  započelo je na Arabijskom poluostrvu oko 1.100-te godine. Doktor Lenore Arab, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta države Kalifornije, u Los Anđelesu, podseća da je u 16. veku hrišćanski establišment na kafu gledao s podozrenjem jer je tako tražio papa Klement VIII.

"Papa je zahtevao da se upoteba kafe osudi zbog toga što su je pili muslimani, pa su je hriščani smatrali đavolskim pićem. Međutim, pošto je jednom probao kafu, papa je zaključio da je kafa ipak dobro piće - jer je mogla da održava monahe u budnom stanju tokom dugih noćnih molitvi" - ispričala je doktor Arab.

Zabrinutost da kafa ipak predstavlja zdravstevni rizik odavno je prisutna.

Zahvaljujući kafeinu, kafa je prirodni stimulant. Ako je pijete previše, možete se osećate napetim i nervoznim. Kafa može da poveća krivni pritisak, a kafein stvara blagu zavisnost. Međutim, prema jednom nedavno sprovedenom istraživanju, umereno konzumiranje kafe - nekoliko šoljica dnevno - može da bude korisno za zdravlje i čak da smanji opasnost od nekih ozbiljnih bolesti.

Doktor Rob van Dam, sa Univerziteta Harvard, izučavao je povezanost između kafe - sa i bez kofeina - i šećerne bolesti. " U svetu je obavljeno više od 16 istraživanja o povezanosti uzimanja kafe sa dijabetesom tip dva. Pokazalo se da ljudi koji piju četiri do pet šoljica kafe dnevno imaju manje šanse da obole od šećerne bolesti" - saopštio je doktor Van Dam.

Na Konferenciji za eksperimentalnu biologiju, održanoj ovih dana u Vašingtonu, Van Dam je rekao da istraživačima nije lako da razdvoje uticaj kafe od drugih faktora rizika, kao što su gojaznost, način ishrane i fizičke vežbe. Pre oko dve decenije, jedna studija je navodno pronašla vezu između kafe i raka pankreasa.

Međutim, stotine drugih studija pokazalo je da oni koji redovno piju kafu imaju manje šanse da obole od raznih vrsta raka, počevši od raka debelog creva. Ali, ima i drugih reagovanja. Doktor Lenora Arab podseća da neka istraživanja ukazuju da žene u drugom stanju koje piju kafu svoju nerođenu decu, možda, izlažu riziku da obole od dečje leukemije. Konzumacija kafe bi, takođe, prema nekim istraživanjima, mogla da poveća opasnost od raka stomaka.

Lekari preporučuju da u kafi, kao i mnogim drugim stvarima, treba uživati umereno. Ako pijete više od litra kafe dnevno, možda ćete morati da odlučite da li vam to donosi veće uživanje ili - veći rizik. 

(Fonet)

Pogledajte još