MODERNA BOLEST ZAPOSLENIH: Pet sigurnih znakova da vam preti "sagorevanje" na radnom mestu

Psiholog Šeri Benton, osnivač onlajn servisa za terapiju, kaže da bi i "sagorevanje na poslu" trebalo kvalifikovati kao mentalni poremećaj, baš kao i depresiju.

Prema istraživanju koje je 2017. sproveo "Career Builder", čak 61 odsto zaposlenih Amerikanaca s vremena na vreme oseća kao da će "sagoreti na poslu", odnosno pati od nervoze i teskobe.

- Često o mentalnim poremećajima mislimo kao o fenomenima suprotnim mentalnom zdravlju, ali istina je da mogu da postoje razni stepeni mentalnog poremećaja, sa više ili manje simptoma - kaže Benton.

Evo koji znakovi ukazuju na to da vam preti sagorevanje na poslu:

1. Nesanica i iscrpljenost

Poremećaji spavanja vrlo su čest znak sagorevanja. Rad bi trebalo ljude da puni energijom i oni bi nakon obavljenog posla trebalo da se osećaju srećno i zadovoljno što su uspešno obavili zadatak.

2. Nemate podršku

Loše rukovodstvo i podrška na radnom mestu takođe mogu da pospeše ovaj problem. Iako su dugi radni sati neizbežni u nekim profesijama, 'profesionalni radoholičari' takvim načinom rada sebi čine više štete nego koristi.

3. Ne ponosite se svojim poslom

Iako je najčešći razlog sagorevanja prevelika količina posla, ljudi mogu da osete sagorevanje i kad smatraju da njihov posao nema svrhu i da ih ne čini ponosnim.

4. Pokušavate da budete savršeni

Ako stalno i u svemu pokušavate da budete savršeni, na dobrom ste putu prema sagorevanju. Ako je savršenstvo vaš jedini cilj, jednom kad ga dostignete, nestaće zadovoljstvo u postizanju tog cilja. Koncentracija će vam pasti i stvari će postati komplikovanije i teže. Ako stalno i u svemu nastojite da budete savršeni, zapravo ćete biti manje produktivni i efikasni.

5. Ne opuštate se dovoljno

Vrlo je važno provoditi slobodno vreme s porodicom i dragim ljudima i pronaći balans između poslovnog i privatnog života.

Izvor: Jutarnji.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.