Opšti izbori u Kirgiziji 10. oktobra

BIŠKEK, 22. aprila 2010. (Beta-AFP) - Prelazna kirgiska vlada saopštila je u četvrtak da će se predsednički i parlamentarni izbori održati 10. oktobra, a da će pre njih, 27. juna, biti organizovan referendum o novom Ustavu.

Ovo je na nacionalnoj televiziji objavio Omurbek Tekebaijev, potpredsednik nove prelazne vlade uspostavljene početkom aprila posle protesta u kojima je poginulo više od 80 ljudi. U protestima je svrgnut kirgiski predsednik Kurmanbek Bakijev koji se od prošle sedmice nalazi van zemlje.

Sjedinjene Države i Evropska unija pozvale su prelaznu kirgisku vladu da zakažu izbore kako bi se povratila stabilnost u zemlji.b Novi Ustav o kome kirgiski birači treba da se izjasne 27. juna definiše Kirgiziju kao parlamentarnu republiku, čime se smanjuju ovlašćenja predsednika i sprečava mogućnost za autoritarnu vladavinu, rekao je Tekabajev.

"U ovom nacrtu (Ustava) biće uspostavljen takav politički sistem koji sprečava koncentraciju vlasti u rukama samo jedne ličnosti. Predsednik neće imati imunitet i članove njegove porodice neće finansirati država", dodao je on. On je rekao da će šef države, po nacrtu novog Ustava, živeti od svoje plate. U novom Ustavu se takođe zabranjuje da jedna politička partija ima više od 50 mesta u kirgiskom parlamentu koji ima 90 mesta. Prethodnim skupštinskim sazivom dominirala je partija predsednika Kurmanbeka Bakijeva, Ak-DŽol.

Pogledajte još