UNIŠTAVAJU KOŽU: Osam skrivenih uzročnika bubuljica

Kako bi imali lepu i zdravu kožu, pazite na sledećih 8 stvari koje vas u tome mogu sprečiti:

1. Prljavi mobilni telefon

Na mobilnim telefonima se najčešće skupljaju nečistoće i bakterije. Kada mobilni prislonimo na obraz prenosimo bakterije i nečistoće što dodatno zapušava pore. Pobrinite se da redovno dezinfikujete mobilni, telefonsku slušalicu antibakterijskim maramicama.

2. Prljave ruke

Teško se odupreti starim navikama i rukama koje prethodno nismo oprali dirati lice. Najčešće to činimo potpuno nesvesno, ali ta prljavština na rukama uzrok je začepljenih pora, a samim tim i akni na području obraza.

3. Masna hrana

Pripazite na hranu koju unosite u svoje telo. Masna hrana poput čipsa može uzrokovati začepljenje pora.

4. Mrtve ćelije kože

Kada se pore zatvore u sebi zadržavaju masnoću, prljavštinu i mrtve ćelije kože i tako uzrokuju bubuljice i akne. Kako bi to sprečili i uklonili mrtve ćelije kože uradite blagi piling.

5. Make up

Sigurno ovo već znate, ali vredi ponoviti. Uvek skidajte šminku pre spavanja. Teška šminka i kozmetika dodatno zatvaraju pore.

6. Krema

Tokom leta izbegavajte nanositi debeli sloj kreme. Vaša koža je masnija tokom toplijih dana, stoga izbegavajte dodatno je hraniti kremom koja je bogata uljima. Možete je naneti na područje ispod očiju, ali preskočite čelo, obraze i bradu.

7. Znoj

Pre vežbanja pobrinite se da uklonite svaki trag šminke. Na taj način znoj će slobodnije i brže izaći van i neće začepiti pore.

8. Hormoni

Jednom mesečno nemamo kontrolu nad svojim telom. U vreme menstruacije hormoni divljaju i tada nam se najčešće pojavi po koja bubuljica. Duboko udahnite i pričekajte da prođe.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.