NE ZADOVOLJAVA KRITERIJUME UMETNIČKOG DELA: Posle "Groma" iz udžbenika leti i "Kukavica"

U isto vreme, u Zbirci zadataka iz književnosti za prvi razred gimnazije izdavačke kuće "Klet" navedena je cela pesma "Kukavica", još jedan od Cecinih hitova. Onima kojima je Ceca zasmetala u jednoj zbirci, u drugoj izgleda nije. I ova zbirka zadataka će, ipak, biti povučena iz prodaje.

Autorke su u zadatku navele "Kukavicu" tekstopisca Marine Tucaković i pesmu "Hoću da znam kuda vodi ovaj put, mene i život moj" Zorana Kostića Caneta ("Partibrejkersi"). Istina, u zadatku se od đaka traži da prepoznaju poruke, ideje, opšteljudske vrednosti i univerzalna značenja tekstova, kao i estetski doživljaj, te se sugeriše da pesma "Partibrejkersa", za razliku od "Kukavice", nije samo popularna, već zadovoljava kriterijume umetničkog dela. Ali ni anatemisana zbirka nije sugerisala umetničku vrednost Cecinih stihova, pa je stavljena na stub srama.

Zato se opet nameće pitanje - da li je Cecinim pesmama, u bilo kom kontekstu, mesto u đačkoj literaturi?

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je pre nekoliko dana, povodom stihova "Lepi grome moj", da je sramota da šund i turbo-folk budu u školskom udžbeniku. Isto bi moglo da se odnosi i na "Kukavicu" - ista autorka, ista pevačica.

U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kažu da za njih ovaj zadatak nije bio sporan.

- Cilj zadatka je jasan, da se proceni vrednost datih tekstova i razvija kritičko mišljenje učenika o dva različita doživljaja - umetnosti i supkulture. Komisija je svesno dala pozitivno mišljenje - objašnjavaju u Zavodu.

- Naredne školske godine startuje reforma gimnazija, te se očekuje da budu odobrene nove radne sveske i udžbenici. Po novim programima, u srednjoj školi nema radnih svezaka u obaveznom kompletu, te one mogu da budu samo dodatno nastavno sredstvo.

Da se navedena zbirka zadataka neće više koristiti i da će biti povučena iz prodaje, potvrdila je i Gordana Knežević Orlić, direktorka "Kleta". Dr Aleksandra Kuzmić i dr Mirjana Stakić Savković, autorke zbirke, objašnjavaju da sporni zadatak nije slučajno nastao, već da je "pažljivo osmišljen, argumentovan i funkcionalan i da izražava profesionalni stav".

- Instrukcija kojom se upućuje kako rešavati zadatak sugeriše da sve što je popularno ne mora imati umetničku vrednost. Instrukcija naglašava činjenicu da popularnost teksta ne podrazumeva i ostvarene etičke i estetičke kriterijume - dolične ideje, poruke, opšteljudske vrednosti, univerzalna značenja teksta, njegovu prikladnu umetničku formu, adekvatan stilski izraz i slično. Argumentacija koja pokazuje zbog čega tekst pesme "Kukavica" ne predstavlja umetničko delo precizirana je i razložena u postavci zadatka i u ponuđenim rešenjima - navode autorke.

Inače, do pre nekoliko godina u zbirci zadataka iz srpskog jezika, u izdanju Zavoda za izdavanje udžbenika, našli su se, između ostalog, i stihovi koje peva Haris Džinović. Na primerima "Rano je za tugu, za sreću kasno je", "Govori se da me varaš" i "Hladno je za ovo doba godine" učenici su imali zadatak da analiziraju bezlične rečenice.

Izvor: Novosti
Foto: Promo

Pogledajte još