Ribljem uljem protiv artritisa

Najnovija istraživanja u Kraljevskoj bolnici u Adelaidi, u Australiji, pokazuju da, kada se uzima u velikim dozama, riblje ulje takođe može da pomogne bolesnicima koji pate od reumatskog artritisa. Jednoj Australijanki je ova činjenica promenila život

Prema podacima nevladine organizacije "Artritis Australija", svaki šesti Australijanac boluje od artritisa. Dok su pacijentima na raspolaganju brojne metode lečenja, uključujući steroide, analgetike i fizioterapiju, istraživanja u Kraljevskoj bolnici u Adelaidi ustanovili su da uzimanje velikih doza ribljeg ulja može da ublaži simptome reumatskog artritisa.

U teniskom klubu u Adelaidi, oko polovine žena koje se rekreativno bave tenisom, uzima dnevnu dozu ribljeg ulja nakon što su videle kakav je efekat imalo na njihovu prijateljicu Gretu King. Greta je pre pet godina obolela od artritisa i tvrdi da je bol, koji se javio sasvim iznenada, bio tako snažan da nije mogla da pokreće ruke.

"Potpuno sam zavisila od svog muža koji je morao bukvalno da sve radi za mene - da me hrani, vodi u toalet, kupa i oblači. Osećala sam stalan, nesnosan bol" - seća se Greta King.

Bolest se pogoršala kada se pokazalo da njen organizam ne reaguje na standardne metode lečenja. Iz očaja, Greta je pristala da učestvuje u istraživanju sprovedenom u Kraljevskoj bolnici, gde su ispitivani efekti davanja velikih doza ribljeg ulja pacijentima koji boluju od reumatskog artritisa. Nakon što je jednom dnevno u roku od nekoliko meseci primala injekcije ribljeg ulja, količinu jednaku 15 kapsula od 1.000 miligrama, stanje Grete King  drastično se poboljšalo. Ona kaže da je ponovo počela da igra tenis i da opet vodi aktivan ivot.

Istraživanje je predvodio professor Les Kliland koji ističe da, iako su rezultati lečenja Grete King neobični, studija pokazuje da je kod pacijenata koji dobijaju velike doze ribljeg ulja došlo do primetnog smanjenja simptoma bolesti nego kod onih koji uzimaju samo tradicionalne lekove.

"Kod reumatskog artritisa, posle jednog ili dva meseca lečenja ribljim uljem, simptomi se ublažavaju. Neki pacijenti se osećaju prijatnije, pokretnije. Druga stvar koju smo primetili jeste da se kod pacijenata koji uzimaju analgetike da ublaže reumatski bol, potreba za tim lekovima značajno smanjuje. To je važno jer su analgetici problematični budući da povećavaju kardiovaskularni rizik i izazivaju probleme u gornjem delu probavnog trakta" - podsetio je profesor Kliland.

Pacijenti iz Kraljevske bolnice u Adelaidi nisu jedini koji istražuju efekte ribljeg ulja. Priča o ulju  proširila se a u bolničkoj apoteci za preventivnu negu je, u protekla tri meseca, utrostručena prodaja ribljeg ulja. Međutim, doktor Piter Ford, potpredsednik Australijske medicinske asocijacije, upozorava da riblje ulje ne pomaže kod svih vrsta artritisa.

"Riblje ulje je korisno kod inflamatornog artritisa, kao što je reumatski, od kojeg boluje 1 odsto Australijanaca. Međutim češća vrsta artritisa je osteo-artritis, oboljenje kostiju, od kojeg pati između 10 i 15 odsto ljudi. Međutim, to nije inflamatorno oboljenje i čini se da riblje ulje tu ne pomaže" - ocenio je on.

Dok uzimanje velikih doza ribljeg ulja nema ozbiljnije posledice, Ford takođe upozorava da pacijenti mogu da imaju problema s varenjem kao i ne baš prijatan dah.

(FoNet)

Pogledajte još