Restoran “Četiri godišnja doba”

Godišnja doba i vreme utiču na mnoge stvari u našim životima: raspoloženje, želju za izlaskom i druženjem, garderobu koju ćemo nositi, pa i na vrstu hrane koju ćemo konzumirati.

Zvezdarski restoran “Četiri godišnja doba” u svojoj gastronomskoj ponudi prati proleće, leto, jesen i zimu, menjajući kompletan jelovnik u zavisnosti od godišnjeg doba. Jedino što ostaje isto je prioritet da namirnice koje koriste budu sveže. Tokom proleća i leta zastupljena su lakša jela sa puno svežeg, sezonskog povrća, koja u hladnijim danima smenju neki teži ukusi.

Da ugođaj bude potpuniji, u skladu sa sezonom, menjaju i enterijer restorana. Promenjeni detalji enterijera doprineće utisku da se uvek nalazite u nekom novom prostoru.
Internacionalna kuhinja koju pripremaju dozvoljava svakom da pronađe ukus za sebe. Porcije nisu preobimne jer ovo je restoran gde obrok sadrži predjelo, glavno jelo i desert.

Brusketi sa krem sirom, susamom i vlašcem, mešane salate sa čeri paradajzom i piletinom, salata od mladog krompira i dimljene pastrmke, bogat izbor sireva iz ulja kao i narezaka… dovoljno da vam zagolica maštu, dok ne pređete na neko konkretnije jelo.

Raznovrsni ukusi glavnog dela obroka bazirani su na svinjskom, telećem, pilećem mesu i ribi. Biftek je najprodavaniji specijalitet u restoranu. Otkrićemo vam zašto gosti kažu da je najbolji u gradu. Pripremaju ga standardno, ali tajna je u tome da meso mora da prođe određenu pripremu, i da dovoljno dugo odstoji u začinima da bi ukus bio baš takav… vrhunski. Biftek na žaru sa salsom od peršuna, čeri paradjza i tartufa koji smo probali ubedio nas je da ponekad treba verovati glasinama.
Kutak za domaće specijalitete namenjen je onima koji se “kunu” u pljeskavice, ražnjice i kobasice. A sve je interpretirano na kuvarov prepoznatljivi način.

Deserti koje preporučuju su kolač od sira sa prelivom od jagoda i sorbet od maline i vina.

Ako vam se ništa ne dopadne iz jelovnika (što je gotovo neverovatno), tu je kuvar da vam izađe u susret, i pripremi nešto baš po vašem ukusu.

Cena obroka za dvoje (predjelo, glavno jelo i desert) od 2.000 dinara pa naviše.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još