Tadić i Alijev razgovarali o saradnji

MOSKVA/BAKU, 13. maja 2010. (Beta) - Predsednici Srbije i Azerbejdžana Boris Tadić i Iljham Alijev ocenili su u četvrtak u Bakuu da postoje dobre perspektive za saradnju dve zemlje, saopštila je pres služba azerbejdžanskog predsednika.

Kako prenosi Itar-Tas, predsednici su izrazili uverenost da će se srpsko-azebejdžanski odnosi i dalje razvijati. Nakon razgovora, potpisano je šest bilateralnih dokumenata koji, kako se ocenjuje u saopštenju, stvaraju pravnu osnovu za razvoj srpsko-azerbejdžanskih odnosa koji se nalaze u stadijumu izgradnje. Dvojica predsednika usvojili su zajedničku deklaraciju kojom su utvrđeni osnovni pravci razvoja bilateralnih odnosa.

Potpisani su i međuvladini sporazumi o trgovinsko-ekonomskoj saradnji, saradnji u borbi protiv kriminala, sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja na zarade i imovinu, kao i protokol o bezviznom režimu za građane s diplomatskim i službenim pasošima.

Ova poseta predsednika Srbije Bakuu, koji podržava poziciju Beograda u odnosu na Kosovo, prva je u istoriji bilateralnih odnosa.

U Bakuu se istovremeno, održava i biznis forum na kojem su, kako navodi azerbejdžanski internet portal Bakililar.az, državni sekretar Ministarstva za ekonomski razvoj Nebojša Ćirić i zamenik ministra za ekonomski razvoj Azerbedžana Nijazi Safarov govorili o mogućnostima saradnje dve zemlje.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.