TURSKI SEN TROPE: 10 razloga zašto bi trebalo da letujete u Bodrumu

Za naše turiste veoma povoljna klima, razuđenost obale, uvale i mnogo zelenila, leta čini mnogo prijatnijim nego što je to na drugim obalama Turske. Do Bodruma možete stići čarter letom iz Beograda, a ovo su samo neki od razloga zašto bi ovo letovalište trebalo da bude vaš izbor.

Boemski grad

Mnogi za Bodrum kažu da je boemski grad i u tome ne greše. Predivni mali kafići u kojima možete uživati u različitim pićima, i naravno turskoj kafi, slušati muziku sa svih mediterana, razgovarati sa lokalnim stanovništvom o muzici, kulturi, književnosti, umetnosti, zaista govori o pravom boemskom mestu. U Bodrumu se nalazi pregršt galerija, knjižara, muzeja i mesta gde se možete upoznati i sa savremenom kulturom Turske.

Klima

Kako je i spomenuto u uvodu, klima Bodruma je mnogo prijatnija nego što je to u drugim delovima Turske. Mnogo zelenila doprinosi prijatnijem vadzuhu, temperatura mora tokom sezone je oko 28 stepeni. Jaka vrućina vas neće omesti u tome da uživate na plažama, ali i jedan dan provede na nekim od izleta.

Izleti

Veoma prijatan dan možete provesti krstareći rekom Dalijan, , koja se uliva u Sredozemno more, a stanište je retkih ptica i plave krabe, koja živi samo u ovim vodama. Krstareći rekom možete videti Likijske grobnice uklesane u stenama, a potiču iz 4. veka pre nove ere. U Dalijanu se nalazi i Blatna banja, a Turci tvrde da ovo blato podmlađuje.

Hrana

Veliki broj turskih specijaliteta od davnina je deo i naše kuhinje, ali ono po čemu se turska kuhinja razlikuje jeste upotreba mnogo više povrća i to na različite načine. Turci takođe uživaju u dobroj hrani, a obavezno probajte burek, kebab, sarme u vinovoj lozi, i veliki broj različiitih kolača, pogotovo baklave sa pistaćima. Hoteli su poznati po pripremanju mnogih vrsta jela pred vašim očima, pa ćete tokom doručka imati priliku da gledate kako se pravi testo za burek od pravog majstora.

Svetsko čudo

U Bodrumu se nalazi i jedno od sedam svetskih čuda antičkog doba. U pitanju je grobnica kralja Mauzola. U gradu se nalazi i tvrđava Halikarnas koju su podigli vitezovi sa Rodosa. Danas je u njoj podvodni arheološki muzej.

Kafa ili čaj

Bez turske kafe teško je zamisliti jutro, ali i bez turskog čaja. Iako za Turke oduvek važi da piju mnogo kafe, sasvim je suprotno. Većina uživa u čaju i pije ga i leti i zimi, bez obzira na temperature. Naravno, tursku kafu možete popiti na svakom koraku uz obavezan ratluk.

Cenkanje

Cenkanje nije samo stvar kojom ćete sniziti cenu onog što želite da kupite. Turci uživaju u cenkanju i vole da razgovaraju sa svojim kupcima, a naravno, možda i dobijete cenu koju vam više odgovara. U malim radnjicama širom grada možete kupiti marame, tunike, haljine, povoljnu garderobu od kvalitetnog pamuka, suvenire, začine, čajeve, kafu, nakit i još mnogo toga.

Noćni život

Kakav god tip noćnog života da volite, pronaći ćete sebi mesto za uživanje u Bodrumu. Restorani sa različitim vrstama kuhinje, kafići različitog ambijenta – od tradicionalnih do modernih, pabovi, klubovi sa turskom, evropskom i svetskom muzikom. Noćni život u Bodrumu je veoma aktivan i važi za jedan od najboljih na obalama Turske.

Salt Bae

Salt Bae, iliti Nusret Gokče, čuveni kuvar koji je postao poznat na društvenim mrežama maestralnim soljenjem, upravo u elitnom delu Bodrumu ima svoj restoran. Ugostio je velike svetske zvezde iz sveta filma, sporta, muzike i na taj način proslavio Bodrum.

Junaci turskih serija

I čuveni junaci turskih serija obožavaju Bodrum. Upravo od lokalnog stanovništa možete čuti da Bodrum najviše posećuje glumac Halit Ergenč, koji je tumačio Sulejmana Veličanstvenog, kao i glumac Burak Ozčivit, koji je ovekovečio Bali Bega u čuvenoj seriji. Obojica vole da uživaju u mirnim kafićima tik uz vodu.

Autor i foto: Jelena Jovičić

Pogledajte još