Keeny Garrett

Ovogodišnji Summertime festival otvorio je poznati američki saksofonista Keni Geret koncertom u Centru „Sava“

Ako ste razmišljali o idealnom načinu da završite jedan topao, letnji, radni dan, kao dobra ideja mogao je da vam padne na pamet Summertime festival.

Klimatizovana Velika sala Centra „Sava“ bar ove večeri bila je savršeno utočište za ljubitelje džeza i više nego kvalitetan razlog za beg od gradske vreve.

Veče nije prošlo bez pehova... Za sam početak, dočekao nas je trio, ne kvartet, „zahvaljujući“ problemima sa vizom, pijanista nije mogao bude u Beogradu. Klavir nije ostao neupotrebljen, ali je sasvim dovoljno bio u centru pažnje tokom koncerta, zbog greške organizatora koji isti – nisu ozvučili... Multitalentovani Keni Geret (Kenny Garrett) trudio se da pored saksofona ne zapostavi ni ovaj „napušteni“ instrument... Od početka smenjivao se na saksofonu i klaviru, pokazao izuzetno umeće na oba instrumenta.

Očekujući da će zaduženi za zvuk primetiti i otkloniti problem, publika je tiho negodovala, ali čini se da je ipak svima bilo bitnije ono što čuju nego ono što ne čuju. Aplauzima su reagovali na svaki prelaz, zanimljive i teške deonice. Ritam sekcija odlično se pokazala, ipak, nepotpun kvartet nosi sa sobom određenu prazninu, pa je bilo komentara da „nešto fali...“ u celoj priči.

Keniju Geretu i ekipi se ipak ne može mnogo zameriti - zaista su se potrudili da Beograđanima ulepšaju veče. Očigledno uživajući u onome što rade, prenosili su dobrom muzikom pozitivnu energiju na poštovaoce džeza.

Oni sami očigledno nisu znali za problem s klavirom, svirali su kao da se ništa ne događa. Da bi ih obavestila, jedna dama iz publike je u jednom trenutku uz reakciju publike i iznenađenje muzičara, izašla na binu i pokušavala da zbunjenom Keniju objasni šta se događa. Obezbeđenje ju je udaljilo, a Keni je, i dalje zbunjen, prišao mikrofonu, gledajući u publiku koja je uzvikivala da ne čuje klavir... „Ne čujete klavir? Interesantno...“ Nastavili su kao da se ništa nije dogodilo, Keni je pozivao publiku da tapše u ritmu, svirao i klavijature, tapšao zajedno sa Centrom "Sava" . Nije skoro ni primetio kada su na binu praćeni aplauzom, izašli tehničari koji su „otklonili kvar“, klaviru se svejedno nije vraćao...

Bez obzira na „nezgode“ koje su pratile gostovanje Kenija Gereta u Beogradu, verujem da su svi prisutni uživali, i da su poneli bar neki lep utisak sa samog starta Summertime festivala.

Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još