fbpx

Početak suđenja Rasimu Deliću, nastavak četiri procesa

HAG, 8. jula 2007. (Beta) - Suđenje bivšem načelniku Glavnog štaba Armije BiH Rasimu Deliću počeće u ponedeljak pred Haškim tribunalom, iako je tužilaštvo u poslednjem trenutku, prošle nedelje, podnelo zahtev da taj proces bude ustupljen Državnom sudu BiH u Sarajevu.

Delić je optužen za zločine mudžahedina i drugih pripadnika Trećeg korpusa ABiH nad hrvatskim i srpskim zarobljenicima i civilima 1993-95.

General Delić se dobrovoljno predao Tribunalu u februaru 2005. i izjavio je da nije kriv, a zatim je pušten na privremenu slobodu sa koje se prošle nedelje vratio u pritvor u Sheveningenu.

O zahtevu glavne tužiteljke Karle del Ponte da suđenje Deliću bude prebačeno u Sarajevo još nije donelo odluku posebno veće Tribunala. Sudsko veće koje će voditi proces odbilo je prateći zahtev Del Ponteove da se početak suđenja, u međuvremenu, odloži.

Narednih dana pred sudom u Hagu biće nastavljena suđenja penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću, optuženom za granatiranje Sarajeva 1994-95 i bivšem makedonskom ministru unutrašnjih poslova Ljubetu Boškovskom, kome se na teret stavljaju zločini nad albanskim civilima u okolini Skoplja 2001. godine.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.