ON VOLI SAMO SEBE: Devet signala da ste u vezi sa narcisom

Treba ipak razlikovati ekstremni narcizam. Devet signala će vam pomoći da otkrijete da li ste u vezi sa narcisoidnim tipom!

Socijalne interakcije

Mnogo govori, uglavnom o sebi, često koristi zamenicu „ja“, ne postavlja pitanja jer ga drugi ne zanimaju, u toku razgovora zna tek tako da ode, možda da sebi sipa piće, a da i ne pita šta vi pijete. Na e-mailove ne odgovara, osim kad mu nešto treba, zaboravlja važne datume. Ako želite nešto da mu kažete a postoji bilo koji elektronski uređaj koji radi u blizini, neće vas primetiti i čuti. Ponekad ćete se zapitati da li ste normalni kada vidite dva lica istog gospodina, koji može na žuru da ima šarm i da bude smiren, a da kod kuće bude samo okrenut sebi.

Precenjene ideje veličine

Često vide sebe na visokim položajima, jer misle da to zaslužuju. Najbolji primer je kada biznismena srednjeg kalibra ozbiljno misli da će jednog dana biti predsednik države.

Zahteva stalno divljenje

Jedna od čestih potreba, koja predstavlja derivat potrebe za potvrdom identiteta izražene kod svih ljudi, ovde je dostigla maksimum. Narcis je stalno u potrazi za komplimentom, ali izostaje reciprocitet.

Samo najbolje je za njega

Da li je to mesto u loži na premijeri, najbolje mesto u ekskluzivnom restoranu, poznanstvo sa poznatima. Nećete ih nikad videti da stoje u redovima.

Preokupiranost fantazijama

O, kako su oni dobri glumci! I neka vas ne čudi kada vas opčini njegova priča na početku veze, kada je idealizacija najjača (i kod vas i kod njega) i kada uspeva da vas ubedi da ste vi ljubav njegovog života. To su reči koje miluju, ali kada shvati da ste osoba od krvi i mesa... Suviše dobro da bi bilo istinito.

Manipulacija

Iako na početku ima dobre namere, kasnije shvatite koliko je sklon manipulaciji. Manipulacija se razlikuje od uticaja – uticaj je win-win, a manipulacija je win-lose model ponašanja. A vi ste ti koji gubite zbog njegovog nedostatka obzira prema tuđim osećanjima i empatije u tragovima. Kad god je nežan i fin, znajte da mu nešto treba.

Centar sveta

Narcis nije voleo sebe. Narcis je voleo svoj odraz u vodi, on opstaje u svom sjaju dok god ima uspeha, dok god mu se aplaudira, dok god mu se dive. Sve se okreće oko njega.

Kontrola

Kada otkrije da vam se nešto sviđa, zaboravite da ćete to dobiti. Ako zna da volite bioskop, setićete se za par godina da ste poslednji put gledali film u bioskopu pre početka zabavljanja. Ali on to ne radi iz sebičnosti, već iz ljubomorne potrebe da se prvo ispune njegove želje, ono što on voli.

Nema reciprociteta

Zbuniće vas što, kada mu kažete da ga volite ili mu pokažete nežnost, počinje da se ponaša agresivno. Ovo je zbog nemogućnosti da vam uzvrati istom merom i tada se, baš kao i kada mu se uskrati ljubav, pojavljuje tzv. reaktivni narcistički bes. Privlače ga vulnerabilne, nestabilne žene, koje vidi kao inferiorne i neugrožavajuće. One najlakše hrane njegov narcizam. I kada narcis to uoči, već su uhvaćene u zamku, a zavisnost dolazi kasnije, zbog toplo-hladnih talasa u ponašanju.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.