Ešdaun kandidat za izaslanika EU za Zapadni Balkan

LONDON/BEOGRAD, 2. juna 2010. (Beta) - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i šef britanske diplomatije Vilijem Hejg u četvrtak bi trebalo da razgovaraju o imenovanju bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna za izaslanika Evropske unije za Zapadni Balkan, preneli su britanski mediji.

Premda Ešton i Hejg dolaze iz suprotstavljenih britanskih partija, opozicionih laburista i vladajućih konzervativaca, imenovanje Ešdauna moglo bi biti sporno zbog drugih članica EU, zabrinutih zbog sve većeg broja Britanaca u evropskoj diplomatiji, ocenjuje list Gardijan.

Ešton je u sredu u Sarajevu, uoči skupa Evropska unija - Zapadni Balkan rekla da je važno imati jako predstavništvo EU na Balkanu, kao što je to visoki predstavnik za BiH, ali nije želela da kaže da li će se na sastanku razgovarati o uvođenju izaslanika za Zapadni Balkan, niti je htela da spekuliše o potencijalnim kandidatima.

U prethodnih nekoliko dana je u krugovima EU u Briselu bilo najava da bi na tom skupu moglo biti reči i o naimenovanju specijalnog izaslanika EU za ceo Zapadni Balkan. Spominjano je da su za taj položaj kandidati Ešdaun i Miroslav Lajčak, ali je rečeno da je prerano da se o tome govori i da će "bez sumnje biti još imena".

Pogledajte još