Promene u rukovodstvu Severne Koreje

PJONGJANG, 7. juna 2010. (Beta-AP) - Parlament Severne Koreje u ponedeljak je izvršio ključne promene u vladajućoj garnituri zemlje, u kojima je zamenjen premijer i poverena važna pozicija u Komisiji za nacionalnu odbranu zetu severnokorejskog vođe Kim Džong Ila, prenose državni mediji.

Kim Džong Il je prisustvovao sednici parlamenta, drugoj ove godine, što je retko u Severnoj Koreji. Severnokorejski parlament sastaje se jednom godišnje da odobri zakone koje predlaže vladajuća Radnička partija i ovo je prvi put od 2003. da se sastao dva puta iste godine. Parlament se sastao 9. aprila da razmatra ekonomska pitanja i nije dat razlog zašto je u ponedeljak održana sednica.

Za novog premijera imenovan je Čo Jong Rim koji će zameniti Kim Jong Ila, javila je agencija KCNA. Na mesto zamenika predsednika moćne Komisije za nacionalnu bezbednost, kojom predsedava Kim Džong Il, imenovan je Džang Song Tek, zet severnokorejskog lidera.

Veruje se da Džang podržava trećeg sina Kim Džong Ila, Džong Una, za koga analitičari očekuju da će biti naslednik severnokorejskog vođe. Pitanje naslednika postalo je aktuelno od kada je Kim Džong Il pretrpeo moždani udar u avgustu 2008. godine. Izmene uključuju i imenovanje tri nova zamenika premijera i tri ministra zaduženih za laku industriju, sport i hranu.

Pogledajte još