ERDOGAN NAGOVESTIO: Turska ponovo uvodi smrtnu kaznu

Erdogan je, na sahrani žene koja je sa svojom jedanaestomesečnom bebom ubijena u eksploziji bombe blizu granice sa Irakom, rekao da će Turska nastaviti da se bori protiv kurdskih pobunjenika, koje turske vlasti smatraju odgovornim za napad.

Žena stara 24 godine poginula je juče sa sinom u ekspoziji bombe postavljene pored puta kada se vraćala iz posete suprugu, naredniku u turskoj vojsci. Ona je poginula na mestu eksplozije, dok je dete podleglo ranama u bolnici.

Erdogan je na sahrani u gradu Sivas, u centralnoj Turskoj, rekao da će borba protiv zabranjene Radničke partije Kurdistana biti nastavljena “sve dok postoji makar i jedan terorista”.

Odgovarajući na povike okupljenih da se uvede smrtna kazna, turski predsednik je rekao da se neće ustezati da potvrdi najtežu kaznu ako parlament usvoji takav zakon. On je dodao da su “koraci koje će Turska preduzeti po tom pitanju blizu”.

U Turskoj niko nije pogubljen od 1984. godine, a ta država je i zvanično ukinula smrtnu kaznu 2004. godine, u okviru napora da se pridruži Evropskoj uniji.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.