Gromoglasne ovacije prepunog Dvora za ruskog pijanistu virtuoza Daniila Trifonova

Od svakog pianissima do fortissima Trifonov je svojom nadahnutom izvedbom zaokupio pažnju brojne festivalske publike. Dvor je bio popunjen do zadnjeg mesta, a još veliki broj zainteresovanih ispunio je i galeriju i svaku stepenicu.

Mladi virtuoz interpretirao je program koji je u svom prvom delu bio pod oznakom hommagea koje karakteriše divljenje prema „pesniku klavira” - Chopinu. Trifonov je izveo Varijacije na Chopinovu temu F. Mompoua, Schumannov Chopin iz Carnevala, Griegov Hommage à Chopin iz Stimmungen, zatim Nokturno (Hommage a John Field) S. Barbera, Un poco di Chopin P. I. Čajkovskog te Varijacije na Chopinovu temu Sergeja Rahmanjinova.

U drugom delu recitala usledile su Varijacije u B-duru na temu La ci darem la mano (iz Mozartovog Don Giovannija) samog Chopina te jedno od poznatijih i za klavirsku literaturu najrevolucionarnijih Chopinovih dela uopšte: monumentalna Sonata u b-molu, poznata pod nazivom Pogrebni marš. Svojim veštim i posvećenim muziciranjem Trifonov je zaslužio najsnažnije ovoletnje ovacije koje su dugo odjekivale prepunim Dvorom. Publika je mladog virtuoza izmamila ponovno za klavir te je u glazbenom dodatku izveo Chopinovu sonatu za violončelo u adaptaciji za klavir.

Daniil Trifonov dobitnik je nagrade „Umetnik godine” za 2016. godinu koju dodjeljuje časopis Gramophone, a spektakularan uspeh u svetu klasične muzike postigao je kao solista, virtuoz koncertnog repertoara, komorni glazbenik i kompozitor. Spajajući savršenu tehniku s retko viđenom osećajnošću i dubinom izvedbe, Trifonov ne prestaje oduševljavati publiku širom sveta. Britanski The Times naziva ga „nedvojbeno najčudesnijim pijanistom našeg vremena”. Među brojnim nagradama koje je ovaj mladi ruski pijanista osvojio svakako se ističu i Treća nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Fryderyk Chopin u Varšavi, Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Arthur Rubinstein u Tel Avivu te Prva nagrada i Grand Prix na takmičenju Čajkovski u Moskvi. Ovog proleća održao je seriju od sedam rasprodanih koncerata u njujorškom Carnegie Hallu, a trenutno nastupa na najuglednijim europskim festivalima. Na Dubrovačke letnje igre dolazi iz Švajcarske, s Verbier festivala, a nakon Dubrovnika ga očekuje nastup na salzburškom festivalu (Salzburger Festspiele).

Recital Daniila Trifonova na 69. Igrama održao se pod pokroviteljstvom Kraša, uz podršku Jadranskih luksuznih hotela kao i Ambasade Ruske federacije u Hrvatskoj te Lukoila.

Foto: Promo

Pogledajte još