Ispleši me, molim / prosim

Da li je moguće igrati celim telom, svim srcem i svim mislima, bez muzike i bez časova plesa? 

Da, jednostavan je odgovor grupe plesača, koji su u srpsko-slovenačkoj produkciji na Beogradskom letnjem festivalu izveli savremeni ples "Ispleši me molim / Ispleši me prosim" u koreografiji Rosane Hribar i Gregora Lušteka i u saradnji sa Plesnim teatrom iz Ljubljane. 

Mesto dešavanja je šanac kod Leopolodove kapije na Beogradskoj tvrđavi,. Nestašni tinejdžeri i deca, škripa tramvaja... pravo leto i Beograd onakav kakav jeste. 

I za početak, ako nemate smisla za eksperiment i neku luckastu igru, ne pomišljajte da gledate ovu predstavu. Bolje je da sedite u nekom kafiću, nego da 90 minuta, mislite; "da li da izađem, ili ne izađem" i na kraju ipak napustite predstavu.

Bilo je i onih koji nisu shvatili da isplieši me, može da znači i pogledaj me, čuj me, shvati me, molim ili prosim, svejedno je. 

Duhovita predstava i jasna celina, koja nije i bez mana, što se ogledaju u na momente monotonom i nepotrebnom ponavljaljanju i isticanju nekih pokreta, izraza, osećaja. 

Ali pošto konac delo krasi, na kraju - duhovita igra. Jake, da ne kažemo silne, emocije i ponesenost s kojima se na komičan i dramski način poigravaju Rosana Hribar i kompanija.

Šta će vam kontemplacija kad imate ples. Da li ste primetili da jedna od plesačica nije izdepilirala noge? Neko razmišlja o tome šta će se desiti ako ne dobije honorar, koliko je star ili mlad, da li će moći da vežba, ako popije flašu votke?

Iza na momente epileptičnih pokreta, kriju se realni problemi, kako preživeti, kako biti vlastiti autor, postoji li katarza i početnički entuzijazam posle 20 godina plesa, da li uputstva koreografa moraju da se bezuslovno poštuju? 

Mnogo pitanja i jedan odgovor,  budite reditelj vlastitog života, igrajte, ako, ne znate kako, pa i sami, u svojoj zamračenoj sobi, pa i bez muzike i publike...

Ispleši me molim/prosim su: Rosana Hribar, Gregor Luštek, Kaja Janjič, Jelena Rusjan, Igor Šviderski, Dragana Milošević, Uroš Petronijević. Najmlađi plesač ima 17, najstariji 40 godina, jedinstven tim, skoro jedno telo... Svi pobednici prošlogodišnjeg Desetog festivala baletskih minijatura.

Rosana Hribar je do sada uradila oko 50 celovečernjih predstava u kojima je nastupila kao plesačica, koreografkinja, glumica. Vodi plesne radionice i organizuje pirotehničke spektakle. Gregor Luštek je studirao Fakultet za sport. Njegovo plesačko umeće je zbir raznih tehnika baleta, džez baleta, kontaktne improvizacije. Potencira mekani i u isto vreme atletski pokret, učestvovao je u više od 100 plesnih i pozorišnih predstava... Puno iskustva, i puno srca ... 

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još